Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Byggherrarna vässar profilen

Byggherrarna är sedan en tid inne i en utveckling som pekar mot ett ökande engagemang för själva byggprocessen. Det är välkommet. En process är ett obrutet flöde och har oftast just byggherren som både inledning och slutpunkt. En cirkel sluts.

Publicerad: 13 Maj 2009, 14:38

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Och det är på tiden. Det har varit på gång under några år och följer på en period där den heterogena gruppen av byggherrar på flera sätt hade abdikerat från mycket av makten över byggprocessen, sannolikt en följd av 1990-talets finans- och fastighetskris som gjorde att många medvetet valde en lägre profil.

Idag är självförtroendet tveklöst på väg tillbaka. Byggherrarna har under ett par år vässat på profilen. Den gamla Byggherreföreningen med rötterna i miljonprogrammets 1960-tal har via ByggherreForum tagit klivet in i 2010-talet med stora ambitioner och sin nya vd, Mats Björs med bakgrund som mångårig vd för Betongvaruföreningen.

Rekryteringen av Mats Björs har sin egen logik. Hans stora intresse från Chalmerstiden och examensarbetet - som var en jämförande studie mellan Sverige och Frankrike över metoder för effektivt byggande och olika byggsystem - har varit fokus på industrialiseringen av byggprocessen.

Nu får han chansen att pröva på denna inriktning från en annan utgångspunkt än den som varit knuten till byggsektorns materialindustri.
I intervjun i detta nummer på sidorna 24-26 pekar han på några av ansatserna. Hur ska en byggherre göra för att driva byggprojekt på ett bra sätt? Lyder frågan.

Svaret är: Industriellt byggande i samverkan. Det blir mer kostnadseffektivt sett ur ett livscykelperspektiv.

”Jag tror man ibland ska försöka hitta former för strategisk partnering, kanske i ett perspektiv på fem till sju år över ett flertal projekt. Det måste vara det bästa sättet att hitta fram till billigare byggande och för byggherren innebär detta krav på ökad aktivitet.”

Byggherrarna har i dagsläget 140 medlemmar inom industri och handel, kommun och landsting, statliga verk och bolag och fastighetsbolag. Lyckas man väl i att bli en tydligare aktör i byggprocessen bör denna grupp ha potential att växa ytterligare trots att man redan idag som grupp sett representerar tre fjärdedelar av beställare av nya projekt i byggsektorn.

För själva byggprocessen är Mats Björs snabbskiss välkommen. Det finns fortfarande så mycket spill mellan processens olika delar.

Det är lätt att hitta syndabockar. Lönesystem som uppmuntrar till volym och tempo över moment i entreprenörledet har länge betraktats med misstro av dem som har intresse av ett jämnare flyt sett över hela processen därför att det så ofta skapar ryckighet, kvalitetsmissar och arbetsmarknadskonflikter.

Andra motsättningar kan man hitta mellan arkitekter och byggentreprenörer: Om intiativet till och makten över den nya tekniken med BIM, building information modelling. Mellan byggherrar och entreprenörer om fördelningen av ansvar för fördyringar och annat. Liksom mellan nationella intressen i entreprenörledet, byggmaterialindustrierna och globaliseringsanhängare.

Listan kan göras mycket lång.

Lösningen på alla dessa problem i byggprocessen är inte att fördjupa motsättningarna eller att förlänga den utan att istället se helheten, det gemensamma intresset. Man har en uppgift som måste lösas och det brådskar.

Utanför dörren står det mycket effektiva aktörer från Tyskland, Frankrike, Spanien och andra EU-länder och knackar på byggherrarnas dörrar, redo att lämna offerter på svenska projekt.

Svaret på den utmaningen stavas inte svensk slutenhet eller konkurrensbegränsning utan en bättre, effektivare byggprocess. Lyckas vi med uppgiften blir svenska byggjobb aldrig några låglönejobb. Högre produktivitet, kvalitet och lägre totalkostnader borgar för det.

Misslyckas vi däremot – då är lönedumpningen över oss. Då kan inte ens byggherren hjälpa oss.

Staffan Åkerlund

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.