Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Byggkravsutredningen möter väntat motstånd

Remissvaren på Byggkravsutredningen som kom in till socialdepartementet strax före sommaren följer inte helt oväntat två huvudspår.

Publicerad: 15 augusti 2013, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sveriges Byggindustrier, BI, välkomnar förslaget. Man menar att de kommunala särkraven omöjliggör industriellt byggande, att särkraven skapar 290 olika delmarknader och att det behövs regler som gör det enklare och billigare att bygga bostäder.

”Bara genom att använda långsiktiga, tydliga och nationellt fastställda byggregler kan vi få ett mer rationellt byggande i Sverige.”, skriver BI i sitt svar.

Utredningsförslaget innebär i huvudsak att inga särkrav i fortsättningen ska tillåtas utöver  Boverkets krav enligt byggbestämmelserna i BBR. Detta ska gälla vare sig det gäller privat eller kommunal mark. Särkraven när det gäller energi- och miljöfrågor återfinns oftast i exploateringsavtalen när det gäller privat byggande och i kommunernas markanvisningsavtal.

Utredningen föreslog därför en stoppbestämmelse i Plan- och bygglagen, PBL som ett hinder för att ställa upp egna, långtgående krav utöver Boverkets regler.

Byggkravsutredningens huvudsyfte var att komma med förslag på hur man kan skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande. I grunden fanns redan från början frågan om höga byggkostnader med som en av de viktigaste parametrarna. En utredning från Boverket satte en tydlig prislapp på vad de kommunala särkraven betyder för byggkostnaderna. Mellan 10 och 15 procent visade Boverkets utredning.

Efter hård kritik mot träffsäkerheten i dessa beräkningar har därför departementet begärt en fördjupning av undersökningen.

Regeringen kommer också att ta hänsyn till möjligheterna att alls få igenom en proposition i riksdagen med tanke på sprängkraften i förslaget och det parlamentariska läget.

Att lyfta bostadsfrågorna till riksplanet genom att ta ifrån kommunerna sitt planmonopol när det gäller rätten att ställa miljöbetingade särkrav väcker massivt motstånd som går genom samtliga partier. När det gäller den kommunala kompetensen och självständigheten är alla kommunpartier överens – från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna – att den inte får röras.

Det står också klart formulerat i nätverketKlimatkommunernas remissvar på Byggkravsutredningen till Socialdepartementet.

Nummer ett är att Byggkravsutredningen strider mot den kommunala självstyrelsen genom att kommunerna blir av med rätten att sälja till den som vill bygga bäst.

Klimatkommunerna är i sammanhanget en synnerlig tung aktör som bland annat samlar de tre storstadsregionerna, länen och flera stora landsting, alla med partipolitisk variation.

Vidare argumenterar Klimatkommunerna att arbetet med energieffektivt byggande hämmas, att det skadar utvecklingen av en konkurrenskraftig byggindustri genom att bromsa teknikutveckling.

I sitt svar menar också Klimatkommunerna att förslaget inte kan öka bostadsbyggandet på grund av att kommunernas vilja att släppa till mark skulle minska drastiskt om utredningsförslaget skulle tvingas igenom mot kommunernas vilja. Den enda parten som skulle vinna på förslaget skulle vara byggbolagen som skulle få större marginaler på sitt byggande, hävdar man. Det skulle inte leda till fler bostäder.

Detta är rena spekulationer. Bara frågan om kommunernas självständighet i bostadsbyggandet är en knäckfråga.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.