Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Byggsektorn i den bästa av världar"

"Just nu är börsens byggaktier särskilt i fokus", skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 1 december 2014, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Just nu söker sig pengarna till börsen. Riksbankens rekordlåga ränta och aviserade räntebana betyder att det är på börsen placerarna kan hoppas på en rimlig utväxling på sina satsningar.

Just nu är dessutom börsens byggaktier på börsen särskilt i fokus.

Mot bakgrund av det synnerligen starka samhällsbehovet av nya bostäder och smarta infrastruktursatsningar som knyter ihop stad och land och regioner med varandra i det växande Sverige så finns det få eller ens någon annan industrigren som kommer i närheten av sådana marknadsutsikter.

Så – ur byggföretagens synvinkel – lever vi just nu på flera sätt i den bästa av världar. Till skillnad från gruvindustrin, fordonsindustrin, telekomindustrin och andra tidigare svenska paradgrenar på exportsidan, är efterfrågan för bostäder och infrastruktur både omfattande och långsiktig.

Självfallet kommer detta att gynna börsens stora byggföretag och inte bara dem utan även stora delar av samhällsbyggnadsbranschen. Det finns alla förutsättningar för de flesta företag i byggsektorn att planera för goda tider med ökat byggande och möjligheter att göra vinstaffärer.

Om inte om varit…

I tisdags i veckan hade NCC en kapitalmarknadsdag på Fotografiska museet vid Slussen i Stockholm. Eftermiddagen diskuterades förutsättningarna för investeringar i infrastruktur och boende de närmaste åren.

På plats var Socialdemokraternas nye bostadspolitiske talesman Johan Löfstrand, Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, som redogjorde för de makroekonomiska förutsättningarna för byggandet och statsvetarprofessorn Tommy Möller, som talade om den partipolitiska situationen i regering och riksdag.

Deras utsagor kommenterades av en skarp panel bestående av Nordeas chefekonom Annika Winst, före detta partiledaren och statsministerkandidaten Mona Sahlin (S) och NCC:s koncernchef Peter Wågström.

Tillsammans lyckades man – oavsett politisk färg – sålla fram förutsättningarna för en produktion av infra och bostäder i takt med efterfrågan:

■ Om bara kommunerna tar ansvar för smidigare planarbete och markanvisningar (Wågström)
■ Om bara det onödiga överskottsmålet skrotas (Calmfors)
■ Om bara en skattereform kan genomföras – trots den politiska krisen (alla)
■ Om bara oppositionen förmår ta regeringens utsträckta hand (Löfstrand)
■ Om bara SD ville upphöra att vara så oförutsägbara (de flesta)

Fram till dess måste svenska byggbolag överväga var de satsar sina byggresurser. Om en kommun inte är beredd att tillräckligt snabbt bereda möjligheter för att exempelvis satsa 500 miljoner kronor på ett bostadsprojekt, vänder sig byggbolaget till den kommun som villigare öppnar sig för planerna. Det gäller i dagsläget lika gärna en kommun utomlands som någon annanstans i Sverige. Så måste en stor byggare tänka. Även pengar måste arbeta.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.