torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: Chefredaktören: ”Det är chefer som du som bygger den här branschen”

Nyligen listade vi branschens unga talanger i Byggindustrin – 40 killar och tjejer som redan vid unga år har hunnit utmärka sig med fina resultatet och omtalat gott ledarskap. Gemensamt för flera av dem är att de tagit den långa vägen, från att vara renodlade hantverkare till att bli platschefer, projektledare och entreprenadingenjörer.
Det är knappast en slump.

Publicerad: 27 juni 2022, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Byggindustrins Anders Carlén menar att det är en väl fungerande arbetsplats med mentorer som bygger branschen. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

kompetensskolorutbildning

Byggbranschen räknar med att närmare 50 000 yrkesarbetare går i pension de närmaste fem åren samtidigt som allt färre tar studenten från bygg- och anläggningsprogrammet. Kompetensbristen har på bara några år gått från att vara ett av branschens många dilemman till att – jämsides med hållbarhetskraven – bli den största. Skenande materialpriser, digitaliseringbehov och förhöjda hälsorisker  till trots – om det inte finns någon som gör jobbet så blir de utmaningarna underordnade.

Och som vanligt är den bakomliggande orsaken inte en – utan flera, men debatten landar många gånger i de teoretiska ämnenas vara eller icke varande för att utbildningen ska vara attraktiv. För tillfället väljer eleven själv, men ett förslag om att det ska bli obligatoriskt är under utredning. 

”För en skoltrött femtonåring som bara har dålig erfarenhet av studier är risken stor att valet av gymnsieprogram blir något annat med utökade krav. Om det ens blir något alls?”

Vi är ett högutbildat land som – med rätta – sätter stor tilltro till teoretisk kunskap och kunnande – men för en skoltrött femtonåring som bara har dålig erfarenhet av studier är risken stor att valet av gymnasieprogram blir något annat med utökade krav. Om det ens blir något alls?

Desto viktigare än teoretisk kunskap är möjligheten att komma ut på en väl fungerande arbetsplats med duktiga kollegor och chefer som lyfter, motiverar och uppmanar sin personal att ta ett nästa steg. 

Det är där den stora insatsen görs – och det jobbet kan bara utföras av er som verkar och leder inom bygg. Så fortsätt på inslagen väg, enligt talangerna på listan är det er de har allt att tacka för.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

kompetensskolorutbildning

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev