Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Chefredaktörens ursäkt till Caroline Szyber

Besviken på ordval.

Publicerad: 3 oktober 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I förra numret av Byggindustrin publicerade vi en kortare text om Caroline Szybers avgång från riksdagen. På förstasidan hänvisades till notisen på sidan 6. Trots det korta formatet lyckades vi göra fel.
I den första texten använde tidningen ordet fusk, vilket var en osaklig och felaktig beskrivning av händelseförloppet som föregick avgången. Jag är ansvarig utgivare och Byggindustrin har med ordvalet påstått något jag inte kan stå för. För detta ber jag som redaktör om ursäkt.

Caroline Szyber skriver till Byggindustrin:
”Jag blev verkligen besviken på hur ni väljer att vinkla min avgång. För det första har jag inte fuskat utan gjort fel. För det andra handlade det felaktiga beloppet om totalt 5 600 kronor, vilket jag betalade tillbaka innan granskningen ens publicerats. Jag har sedan själv valt att betala samtliga relaterade kostnader för de tre resorna, vilka totalt uppgår till 32 700 kronor för att jag också vill visa att jag hela tiden velat göra rätt för mig.”
I Norrköpings Tidningar och TT i veckan uttalade KD:s partisekreterare Peter Kullgren partiets fortsatta förtroende för Caroline Szyber.
”Vi har fortsatt förtroende för Caroline Szyber och det hänger ihop med hur uppriktigt hon agerat efter att det här uppdagades.”
Till saken hör också att riksdagsledamöterna uppmuntras att ta med sina familjer när resorna motiveras av tjänsten. För detta betalar ledamoten 25 procent av kostnaden.
Enligt min uppfattning är detta arrange­mang välmotiverat.
Riksdagsledamöter måste på ett rimligt sätt vara tillgängliga också för sina familjer. Men det medför att det går en gräns mellan de offentliga researrangemangen och de privata. Trots att reglerna är tydliga går det att göra fel.
Caroline Szyber tog ansvar för sitt fel. Och nu tar Byggindustrin ansvar för sitt.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.