Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Dags att bejaka invandringen fullt ut"

Sverige behöver en växande befolkning, skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 12 december 2014, 14:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På nyhetsplats i detta nummer skriver vi att demografin är roten till det låga bostadsbyggandet.

Texten handlar om rapporten ”Stockholmsregionens utmaningar – nu brådskar nya lösningar” som författats av Stockholms Handelskammare, WSP och Veidekke.

Ursprungligen planerades studien för att visa urbaniseringens betydelse för regionen, hur ökade inkomster i takt med att unga välutbildade personer flyttar in kan finansiera samhällets utbyggnad.

I stället fann författarna vid närmare granskning något helt annat.

De unga välutbildade kom visserligen. Men i förhållande till Stockholms befolkningstillväxt på 30 000 nya invånare varje år var de en försvinnande liten andel, omkring fem procent.

Majoriteten bakom Stockholms snabba tillväxt består av flyktingar och andra utrikes födda. De är en betalningssvag grupp och detta förklarar paradoxen hur bostadsbyggandet trots den snabba befolkningstillväxten varit så lågt under en längre tid.

I dag rapporterar en majoritet av landets kommuner att de har bostadsbrist, det är inte längre ett storstadsfenomen.

Ett belysande exempel: 1991 kom entreprenören och förre skivbolagsdirektören Bert Karlsson in i riksdagen som företrädare för missnöjespartiet Ny Demokrati på vars agenda just invandringen vägde tyngst.

I dag har samme Bert Karlsson ambitionen att bli flyktingmottagningens Ikea, enligt hans egna uttalanden. Han vill skapa en sorts budgetmodell för flyktingmottagningen och erbjuda Migrationsverket boende till låga kostnader.

Hittills har Migrationsverket upphandlat närmare 4 000 platser av Karlssons bolag Jokkar. Per flykting kostar detta verket 200 kronor om dagen. Ytterligare 100 kronor tar Jokkar för maten. Sammantaget ger det företaget en omsättning på drygt 430 miljoner kronor på årsbasis.

Det mesta talar för att förre statsministern Fredrik Reinfeldt har rätt i sin syn på migrationen. Humanitära skäl talar för att Sverige är på rätt väg i sin migrationspolitik. Men Sverige behöver också en växande befolkning av demografiska skäl. Det finns gott om plats ute i landet även om trängseln är svår i storstäderna.

Vi har politisk koncensus mellan alla partier utom SD i frågan och en opinion som blir alltmer öppen och bejakande till invandring. Men detta landar också i ett stort ansvar för landets politiker att ta ansvaret fullt ut. Vilka reformer behövs på arbetsmarknaden för att språksvaga invandrare ska få jobb? Vad behöver ändras för att få igång en fungerande bostadsmarknad också för betalningssvaga hushåll eller individer?

Politiken måste helt enkelt skapa förutsättningar för ett verkligt samhällsbyggande där grundstenarna är jobb och boende. Dit har inte debatten eller det offentliga samtalet nått ännu. Tyvärr är den fortfarande kvar på nivån för eller emot invandring på ett nästan digitalt sätt, vilket gynnar SD.

Vi har sagt ja till en migration i denna skala – på goda grunder – och måste nu skapa förutsättningar att lösa behoven som uppstår.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.