Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: Dags att bygga med omtanke som grund

Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén om byggbranschens möjlighet att bidra och hjälpa flyktingarna från Ukraina.

Publicerad: 31 mars 2022, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Byggbranschen har stor erfarenhet av utländsk arbetskraft och kan snabbt hjälpa de flyktingar som anländer från Ukraina.

Foto: Byggindustrin


Ämnen i artikeln:

Ukraina

Jag inser när jag författar den här texten att den kan vara inaktuell i samma stund som tidningen lämnar tryckeriet – men jag begriper lika snabbt att det handlar om ett önsketänkande. I skrivande stund är kriget i Ukraina inne på sitt 36:e dygn och väldigt lite talar för att invasionen ska få ett snabbt slut. Det som ingen trodde skulle hända i Europa i modern tid har blivit en brutal verklighet för Ukrainas invånare som nu tvingas fly samtidigt som bomberna faller och hemmen beskjuts med raketer.

”Många kommer behöva starta ett nytt liv på en ny plats.”

Ingen skulle vara gladare än jag om min ledare med referenser till kriget i Ukraina är utdaterad när du läser den. Men jag är rädd för att den chansen är mycket liten.

Så jag fortsätter skriva om kriget som rasar. För även om striderna skulle upphöra i en nära framtid kommer miljontals människor att vara på flykt över hela Europa – utan ett hem att återvända till. Och många kommer behöva starta ett nytt liv på en ny plats.

För somliga kommer den platsen att vara Sverige: ett avlångt land med ett knepigt språk som ligger i framkant när det gäller hållbarhet och forskning. Och vars befolkning just nu visar prov på en enastående solidaritet och omtanke för människorna som flyr: Vi skänker pengar, ordnar med transporter och engagerar oss i olika grupper för nyanlända, bland mycket annat. Även landets många företag bidrar med det de kan: pengar, kunskap eller varor som det råder brist på i och utanför Ukraina.

”Här har samhällsbyggnadsbranschen en stor möjlighet att bidra.”

Risken finns att det blir ett utdraget krig, och då gäller det att även omtanken och engagemanget blir ihållande. För många kommer de första åren i det nya landet Sverige vara svåra – och en viktig väg in i samhället blir möjligheten att få jobba och träffa andra människor. Här har samhällsbyggnadsbranschen en stor möjlighet att bidra – vår verksamhet är personalintensiv och vår erfarenhet av utländsk arbetskraft är omfattande.

Men först, låt oss hoppas på ett snabbt avslut i Ukraina och att Europa åter kommer till sans och balans.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Ukraina

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.