Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Deflationsvarning efter FI:s amorteringsförslag"

Krav på amortering kan orsaka deflation, varnar Staffan Åkerlund.

Publicerad: 12 november 2014, 13:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingamorteringskravFinansinspektionenFIEkonomi

Regalskeppet Vasa var sin tids JAS-Gripenprojekt.  Det var en oerhörd ekonomisk satsning som tyvärr – till skillnad mot JAS-Gripen –  aldrig lyfte. Skeppet sjönk vid Stockholms inlopp.  Det obalanserade jättefartyget  (för sin tid) fångades av en plötslig vindkantring och välte. Tur för oss – Vasa är nu ett av världens mest intressanta muséer, en turistmagnet.

Sedan ett par veckor syns muséets löpsedlar överallt i Stockholms tunnelbana. Den historiska kvällstidningen med namnet Samtidigt ropar  ut historiska nyheter om Vasaförlisningens  samtida personligheter och händelser.

Med en av ”nyheterna” ser nu Vasamuséet ut att inte bara vara historiskt utan även att bli profetiskt:

”REMBRANDT  i personlig konkurs – husköpet blev hans  STÖRSTA TAVLA. Konstnären själv: JAG LEVER I MISÄR!”

Husaffärer blir med veckans tydliga signaler från Finansinspektionen ”Risky Business” för dagens husköpare men även för alla som äger sina bostäder och alla som ska sälja. Plötsligt blir tidigare trygga privata fastighetsaffärer och boendekarriärer högriskprojekt. Om detta blir det nya ekonomiska landskapet kommer vi alla att förhålla oss till det.

Förslaget från Finansinspektionen, FI, (som fick ansvaret för bostadsfinansieringen så sent som för ett år sedan av Alliansregeringen efter en dragkamp med Riksbanken)  innebär i korthet:

Nya lån ska årligen amorteras ner med 2 procent till belåningsgraden 70 procent.

Därefter med en procent årligen ner till 50 procents belåning.

Ett nytt lån på 5 miljoner kronor skulle förutom räntor amorteras med 8 300 kronor i månaden.

Syftet med förslaget är att med detta makroekonomiska grepp minska riskerna som finns kopplade till hushållens växande skulder för sitt boende. Men det är samtidigt en svår balansakt för Finansinspektionen i denna sin nya roll. Klämmer man åt för hårt på ett ställe – att tvinga ned belåningsgraden – är risken stor att nya problem poppar upp på en annan plats i ekonomin.

Finansinspektionen pekar själv ut en tänkbar effekt på bostadspriserna – ett prisfall på fem procent.

Det kanske inte låter så dramatiskt i sig men kan bli det beroende på hur marknaden reagerar. Stockholm utmärker sig som den efter Oslo snabbast växande europeiska huvudstaden med sina 30 000 nyinflyttare varje år. År 2030 beräknas Stockholm vara 50 procent större än i dag.

”Och ändå är byggkranarna relativt sett sällsynta i Stockholm”, kommenterar brittiska tidningen Economist i ett specialnummer den 29 augusti om husbubblor i Europa. Av alla Europas länder var det bara Storbritannien och Sverige som avvek med sina goda ekonomier, tillväxt och stadigt stigande bostadspriser.

I Sverige försökte Riksbanken, den främsta varningsrösten för en husbubbla , 2010 att höja styrräntan i ett försök att tämja de stigande bostadspriserna men tvingades sänka igen på grund av risken för deflation, ett fenomen som bromsat och plågat Japan sedan årtionden.  Nu prövar Finansinspektionen samma sak men med amorteringskrav i stället för dyrare lån – och med samma risk för deflation.
Storstäderna måste växa, det måste byggas massor och folk måste våga investera. Och då måste riskerna för hushållen vara acceptabla. När Nederländerna 2011 genomförde liknande åtgärder rasade bostadspriserna med 20 procent,  vilket fick husmarknaden att tvärbromsa och landet att förena  sig med husbubbleländerna i främst Sydeuropa.

Vill vi dit? Ytterst är detta en politisk fråga. Klarar en historiskt svag svensk regering av problemen på bostadsmarknaden?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.