Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Den politiska dagsformen

Onsdagens partiledardebatt i riksdagen var ett styrkebesked på åtminstone en punkt. Trots SAP:s ledarkris finns det i vårt nationella parlament en sorts lugn som bygger på insikten om att de svenska statsfinanserna befinner sig i god ordning.

Publicerad: 12 Oktober 2011, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Onsdagens debatt nämnde visserligen pliktskyldigast den finansiella världskrisen vid namn. Men mot alliansregeringens varningar för en vargavinter och annalkande storm vill oppositionsledaren Håkan Juholt för dagen fästa riksdagens uppmärksamhet på den bild vi borde ha av morgondagens samhälle. "Som idé", som han uttryckte det.

Kanske är det symptomatiskt för den svenska inrikespolitiken hösten 2011. Alliansregeringen sitter vid rodret. Oppositionspartierna har själva avskrivit alla planer på att bilda en gemensam rödgrön regeringsallians.

För Miljöpartiet är det lätt att se fördelarna. De växer som politisk kraft, särskilt i storstäderna. Chansen att kunna maximera inflytandet i för partiet centrala frågor ökar i samma mån som man kan slopa en nivå i det svåra kompromissandets konst.

För med det rödgröna regeringsalternativet var de först tvungna att komma överens med S och V vilket ofta betyder otydligare MP-profil. Och i nästa steg komma överens med alliansregeringen. Med ytterligare en kompromiss.

Att kunna gå på regeringen med egna oförfalskade förslag till uppgörelser ser i det perspektivet förmodligen ytterst lockande ut för MP.

På många sätt kan man säga att det är Sverigedemokraternas ankomst i riksdagen som bäddat för en stor del av Socialdemokraternas kris efter 2010 års val. Att de rödgröna tillsammans med Sverigedemokraterna i ett fåtal frågor faktiskt har lyckats fälla några få regeringsförslag det senaste året är ofrånkomligt.

Men med upplösningen av den rödgröna alliansen efter Socialdemokraternas katastrofval försvann SAP:s möjligheter att dominera diskussionerna om ekonomiska och idémässiga vägval för Sverige.

Detta var kanske det tyngsta intrycket av onsdagens partiledardebatt i riksdagen som på de flesta sätt lika gärna hade kunnat hållas före valet i fjol höstas.

Statsminister Reinfeldt målade upp bilden av bidragspartiet Socialdemokraterna som vill låta fyra av tio skattekronor gå till bidrag och Juholt svarade med att regeringen hellre satsar fem miljarder kronor på krogen än på skolor. (Vilket är pikant med tanke på att de rödgröna gick till val på ett program där sänkta krogmomsen var ett viktigt inslag.)

De åhörare som väntade sig att Håkan Juholt skulle nämna något om sin egna akuta bidragsaffär i debatten med statsministern fick vänta förgäves. Uppmaningen från Juholt inledningsvis att fästa blicken på morgondagen och samhället som idé, kunde lika gärna gälla som uppmaning till riksdagen och åhörare att se bortom Juholts egna tillkortakommande i hans ledarskap.

Denna tidning företräder ingen särskild partipolitisk riktning. Men i viktiga skattefrågor som rot och rut liksom i lagstiftningsfrågor som berör byggsektorns funktionssätt, engagerar vi oss starkt i sakfrågorna. Men denna gång är vi beredda att göra ett undantag och citerar Håkan Juholts egna ord hämtade från Sveriges Radios program "Partiledare – en dokumentär om Juholts väg till makten", där den blivande partiledaren enligt SvD den 11 oktober säger:
"Oj! De är inte kloka. Jag är alldeles för yvig, ostrukturerad - jag har inte en personlighet som passar för ett sådant ledande uppdrag. Jag vet det, jag känner mig själv väldigt väl. Jag ser det som helt otänkbart. Jag har varken kapacitet politiskt eller socialt att ställa mig först i Sveriges största politiska parti. Jag inser min begränsning."

Här fick vi sannerligen se den första totala kursomläggningen av Juholt. Den följdes av flera.

För byggsektorn och dess starka behov av kontinuitet och långsiktighet är en sådan vindflöjelpolitik särskilt destruktiv. Ska vi fortsätta att gasa och bromsa i bostadsbyggande, infrastruktur, rot och rut beroende på politisk dagsform?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.