Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det blåser nya vindar

Den värsta internationella finanskrisen sedan 1930-talet kan vara på väg att vända. I veckan kom tydliga signaler från amerikanska centralbanken. I ett uttalande av Federal Reserves chef Ben Bernanke är den officiella bilden nu att USA:s recession bottnade tidigt i somras och att ekonomin åter började växa i juli eller augusti.

Publicerad: 22 september 2009, 14:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Men det finns mycket kvar att hämta hem innan återhämtningen kan ta fart på allvar. Princetonprofessorn och Nobelpristagaren Paul Krugman beräknar att USA har ledig kapacitet motsvarande en årlig produktion på 1 100 miljarder dollar, med andra ord, hjul som står stilla.

En del av hjulen kommer dock knappast att börja snurra på nytt. Det är fortsatt nästan nattsvart för amerikansk bilindustri. När eller om den kan omstruktureras blir det som en följd av att den lyckas anpassa sig till ett gigantiskt teknikskifte.

I detta sammanfaller den ekonomiska krisen med den ekologiska. Naturligt nog.

Utsläppen av växthusgaser måste minska radikalt och energin användas smartare. Krisen i amerikansk tillverkningsindustri är inte över denna gång förrän den har löst utmaningen att frigöra råvaran olja från energisystemen.
Oljan borde vara alltför värdefull för att elda upp i kraftverken och i våra motorer. I stället ska den användas som bas i plastindustrin och byggkloss i den nya sköna nanoteknologin.

Hur ska då all el produceras om oljan ska fasas ut på detta sätt? Det är självfallet en öppen fråga i en värld som fortfarande tvekar inför en snabb utbyggnad av kärnkraft.

Men till skillnad från oljeberoendet så öppnar elproduktionen i sig för både storskaliga lösningar (kärnkraft) som möjligheter till extrem småskalighet.

Utvecklingen av solceller går nu snabbt. Högre effekt och lägre pris börjar göra dem attraktiva också på våra nordliga breddgrader.
Karin Adalberths Villa Åkarp blir med de solceller som i dessa dagar monteras på taket något mycket mer än ett passivhus. Det blir ett plusenergihus, ett hus som kan leverera mer energi än det förbrukar.

Teknologie doktorn Karin Adalberth är till vardags expert på byggnadsfysik och energiberäkningar och Villa Åkarp utanför Lund är både ett högintressant pilotprojekt och den egna familjens nya bostad i höst.
Med dagens kostnader för solceller och elpriser kommer det att ta 40 år för henne att få extrainvesteringen i villans energisystem att betala sig. Men hennes kalkyl förbättras av att hon ser extrainvesteringen som en insättning på banken för jordens överlevnad samtidigt som hennes företag lever på att sälja liknande energilösningar.

Förhoppningsvis kommer Karin snart att få många konkurrenter. Det kommer att gagna både miljön och ekonomin.

I Solna får samtidigt vindkraften en betydande symbol när NCC sätter upp ett vertikalt vindkraftverk på taket på sitt huvudkontor i oktober. NCC Property Development sökte under 2008 igenom marknaden efter vindkraftverk som är lämpliga att montera på taket till de kontorshus som bolaget bygger.

Bolaget fastnade till slut för ett två meter högt verk från amerikanska leverantören Enviro Energies.

Vindkraftverket valdes eftersom det går i gång vid låga vindhastigheter på två meter per sekund och utan hjälp av en startmotor. Det når också sin maximala effekt på 2,5 kilowatt redan vid 8–10 meter per sekund.

2013 rullar en elektrisk Volvo V30 med räckvidd på 15 mil på svenska gator. Den finns redan för provkörning för motorjournalister.
Visst börjar hjulen rulla också i den svenska konjunkturen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.