Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det kan bli svårdömt!

Känner göteborgarna sig lättade över att inte längre vara ensamma vid skampålen? Jag hoppas inte det. En absolut majoritet av byggföretagen i Göteborg har inget som helst att göra med de fortfarande pågående utredningarna och tiotalet brottmål som köar till domstolarna. Ändå drabbas de.

Publicerad: 21 juni 2011, 13:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggbranschens renommé får inte fläckas om man i framtiden ska kunna locka till sig toppkrafterna från olika utbildningar eller karriärgångar.
Det är därför företagarna i hela samhällsbyggnadssektorn år efter år rankar branschens anseende som en av de allra viktigaste frågorna.  
Nationalarenan och de väckta åtalen för mutbrott kommer oavsett utgången att bli rättshistoria. Det handlar inte bara om den samlade storleken på projektet eller turerna kring den särskilda ersättningen på över 900 000 kronor till Solnas stadsdirektörs privata konsultföretag (se Byggindustrin 21-2011) utan om flera svåra gränsdragningar.
Till skillnad från göteborgshärvans granskade "affärer" på lägsta eller mellanchefsnivå, handlar Solnaarenan om beslut fattade på allra högsta nivå. I Göteborg mörkades turerna, i Solna rådde trots allt tranparens. Konsultbolaget fanns redovisat i handlingarna.
Det var i mars i fjol som tidningen Dagens Samhälle upptäckte stadsdirektören Sune Reinholds konsultuppdrag och misstanken att han i praktiken satt på två stolar. Därmed skulle han representera både köpare och säljare samtidigt. Hur ska man då, rent juridiskt,  se på  de två ersättningarna till honom?  
Som kommunens högste tjänsteman med lön  över 120 000 kronor i månaden ska han enbart arbeta för  kommunen och skattebetalarna. Som konsult jobbade han åt säljarsidan. Eller hur gjorde han med det? Det projekterande bolaget bakom utbetalningen av konsultarvodet är en hybrid med både privata bolag som Fabege och Peab men även kommunen som icke obetydlig ägare.
Inte minst denna hybrid, Arenabolaget, där Fotbollsförbundet äger en tredjedel, helstatliga fastighetsbolaget Jernhusen en dryg femtedel, Solna stad 16,7 procent, Fabege 16,7 procent och Peab med 11 procent betyder en rejäl sammanblandning av offentliga och privata pengar.  
Kunde det merarbete som stadsdirektören
utförde under flera år på ett godtagbart sätt motivera ett särskilt arvode på 30 000 kronor i månaden liksom att det offentliga ägandet i Arenabolaget motiverade att stadsdirektören i själva verket var rätt person på rätt plats? Med rätt att också få betalt för allt merarbete?
Absolut inte, menar åklagaren som åtalat stadsdirektören för muta. Och mutbrottets andra sida, utbetalaren, medför att både kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen och Fabeges Erik Paulsson åtalas för bestickning.
För Erik Paulsson är åtalen obegripliga.
"Jag har kört som entreprenör i 52 år och har byggt en massa företag och har aldrig varit med om något liknande. Jag inte bara nekar utan är helt oförstående till åtalet", sade han i en kommentar till Dagens Industri 9 juni.
Betalningen till stadsdirektören har varit ersättning för arbete med en stor plansamrådsgrupp som varit verksam i fyra år, en ersättning Erik Paulsson anser att han har rätt till.
Det finns med andra ord en hel del skillnader mellan Göteborgshärvan, så som den avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning, och byggandet av Swedbank Arena. Den juridiska prövningen blir minst sagt grannlaga.
Blir det fällande domar så kommer detta att bli högintressant studiematerial på juristutbildningarna.
Blir det friande domar för en eller flera, har det ändå varit så nära ögat för de inblandade att alla måste säkerställa att göra rätt i framtiden - och med rejäl säkerhetsmarginal.
En utgång är säker: alla inblandade parter kommer att bli försiktigare när det gäller gränserna offentligt/privat liksom mellan köpare och säljare. Speciellt när ersättningar kan ifrågasättas.
Ett förslag vore att det skulle gå att få förhandsbesked i denna typ av frågor från Riksenheten mot korruption.
Som det nu ter sig för den stora allmänheten pågår två jätteskandaler parallellt. Göteborg och Stockholm. Det kommer att fortsätta tills domstolarna sagt sitt, vilket tar år. Det är förödande för branschens anseende.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.