Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det nya Byggavtalet kan förändra allt!

Plötsligt står parterna faktiskt på barrikaderna – Byggnads och BI – på samma sida. Skuldra mot skuldra mot fuskande företag, svartekonomi och illojal konkurrens. Ett gyllene tillfälle att normalisera uppträdandet mot varandra och att försöka normalisera relationerna.

Publicerad: 7 april 2014, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det blir för varje år svårare och svårare för Byggnads att demonisera den hand som föder en. Sveriges Byggindustriers (BI) medlemmar är basen för allas inkomster, inte minst Byggnads som organisation. Med en hårsmån undveks en konflikt som hade kostat hundratals miljoner. Och det handlade inte om löner, där tävlar vanliga medlemmar i Byggnads med den statistiskt genomsnittlige vd:n i ett byggföretag, med löner en bit över 30 000 i månaden. Det handlade om att slå BI i den gren där BI har varit den främste aktören de senaste åren - att få bort utrymmet för alla företag som förstör en sund konkurrens mellan företag med sjysta medel.

Och det är ett genombrott hur paradoxalt det än kan verka. Plötsligt står parterna faktiskt på barrikaderna på samma sida. Skuldra mot skuldra mot fuskande företag, svartekonomi och illojal konkurrens. Ett gyllene tillfälle att normalisera uppträdandet mot varandra och att försöka normalisera relationerna.

Är det möjligt? Ska vi lämna de årliga konflikterna och svartmålningarna inför de egna leden för att i stället stärka det vi faktiskt har gemensamt - den svenska byggsektorn? Ingen dum idé. Och det finns lovande tecken.

Vi, tidningen Byggindustrin, utsåg i Nordbyggsveckan Årets Bygge 2014. Tävlingen mellan landets bäst genomförda projekt är så mycket mer än en enkel tävling, hur kul en sådan ändå alltid är. Årets Bygge är en mission. Vi vill förändra världen. Vi vill lyfta fram de bästa exemplen på god samverkan mellan alla de parter som för tiotalet år sedan kallades hopplöst splittrade. I statliga rapporter med namn som Skärpning gubbar och Sega gubbar målades dystra bilder av tillståndet.

Vi har 2014 lämnat det stadiet bakom oss. Det är nya tider. Branschen har tagit flera avgörande steg i rätt riktning – bort från urgamla motsättningar och konflikter och mot gemensamt problemlösande - eller bättre uttryckt – gemensam måluppfyllelse. Det finns en kraft i byggindustrin som hållits tillbaka av det urgamla motsatsförhållanden och med ibland vattentäta skott mellan olika länkar i byggprocessen. Hur väl förstår parter som byggherrar, arkitekter, konstruktörer, entreprenörer och installatörer varandra?

Byggnads årliga bataljer med BI har bara varit en av många möjliga motsatser i det som sektorns kritiker pekat ut. Desto bättre är alla de goda exempel nomineringarna till Årets Bygge visar på. Om Sveriges Byggindustrier och Byggnads som en ny visdom från 2014 års konfliktvarsel ser till...

Det är behovet av bättre processer. BI efterlyser, sådana som vi ser i de bästa av de bästa när det gäller de nominerade projekten i Årets Bygge.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.