Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Det visionära priset

Några timmar innan vinnaren i årets Samhällsbyggarspris offentliggörs och priset delas ut av kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell gick Byggindustrin till tryck.

Publicerad: 7 oktober 2009, 12:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det känns alltid lite tråkigt att inte kunna ha med det allra senaste i den tidning som når läsare på fredagen.

Men just i år kanske det gör mindre. I förra veckan redovisade vi ingående de fyra finalisterna i en särskild bilaga i tidningen. ABB:s nya provhall i Ludvika, Hus Vänern vid Karlstads universitet, Kiruna Kulsinterverk 4 och Nya Hovrättsbyggnaden i Malmö. Alla fyra är lika goda vinnare även om juryn i sin visdom slutligen bestämde sig för att låta någon bedömningsgrund väga tyngre i vågskålen och därmed kunde fatta sitt beslut.

Samhällsbyggarpriset har hunnit få några år på nacken men håller fortfarande på att etablera sig som ett begrepp. När den samlade byggsektorn tog beslutet 2005 att göra denna gemensamma satsning var det som en utvidning av den redan etablerade tävlingen Årets Bygge.
Årets bygge hade då ett decennium bakom sig av att vara byggsektorns Oscarsgala med stor baluns på Cirkus på Djurgården, galamiddag  med kunglig glans och påkostade festproduktioner.

Problemet med detta upplägg vara bara ett – att det egentligen är omöjligt att isolera och avgränsa det enskilda projektet och utvärdera det mot ett annat lika avgränsat. Varje större byggprojekt, vare sig det handlar om husbyggnation eller infrastruktur, ingår i ett större sammanhang. Ett mycket större sammanhang.

Byggprocessen är en lång kedja av stora och små enskilda beslut där allt hänger ihop. Att i det perspektivet lyfta fram projekten som samhällsbyggarprojekt är mer rättvisande.

Byggherren initierar och är synnerligen aktiv i vissa projekt, byggentreprenören spelar förstafiolen i andra, ibland mixas de två maktsfärerna i byggprocessen mer jämlikt. Och hela tiden finns det vi lite slarvigt kallar samhället med som en viktig medspelare och ibland motspelare.

Det här är inga konstigheter om man tänker efter. Det är också bakgrunden till att traditionella civilingenjörsutbildningar på våra högskolor de senaste åren har profilerats om till samhällsbyggnadsutbildningar. Det är en lockande tanke för studenten att veta att han eller hon utbildar sig i hur man bygger samhällen snarare än enskilda parkeringshus. Det är mer visionärt och därför oändligt mer attraktivt.

Men just när det gäller Samhällsbyggarpriset har det inte varit lika enkelt att etablera detta tankesätt så att det vunnit genomslag - än. Årets Bygge var helt enkelt lättare att marknadsföra.

Men jag tror ändå på Samhällsbyggarpriset på sikt. Det håller på att etablera sina egna former. Det försöker samla alla aktörer kring en gemensam vision av hur vi vill utforma den värld vi lever i.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.