Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Domen i Solna

Ett par veckor innan domen i muträttegången i Solna föll träffade jag Erik Paulsson och förre kommunalrådet Lars-Erik Salminen, bägge på plats i Solna. De var påfallande samlade och såg fram emot att det snart skulle sättas punkt i den långa rättsprocessen.

Publicerad: 21 maj 2012, 14:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om det värsta skulle inträffa och Erik Paulsson fälldes, skulle det inte skada Peab, där han inte varit aktiv i ledningen på ett par decennier. Det var ju inte byggbolaget han representerade i styrelsen för Råstabolaget utan Fabege, betonade han.

Men det som dagligen sysselsatt hans tankar under de två åren som förflutit sedan tidningen Dagens Samhälle avslöjade att Solnas högste tjänsteman, stadsdirektören Sune Reinhold, via ett nyregistrerat eget konsultbolag hade fått över 900 000 kronor av det partsgemensamma projektbolaget, var hur mutanklagelserna svärtade både hans eget namn – och oundvikligen Peabs. Byggbolaget har en lång rad år varit framgångsrikt i sina projekt åt kommuner och andra stora offentliga beställare.

Skulle man nu misstänka att bolaget i sina kontakter med offentliga beställare låg farligt nära gränsen för det otillåtna med själva affärsmodellen? Bröderna Paulsson har under decennierna byggt upp ett nätverk av personkontakter inom den offentliga ekonomin, inom fackföreningsvärlden och privata näringslivet, ett nätverk med unik bredd och djup.

För Erik Paulsson var det inte så mycket granskningen han fruktade som att få sina avsikter, sitt uppsåt, ifrågasatt.  

Solna tingsrätt gör en grundlig genomgång av affärerna kring nationalarenan och har avfattat en välskriven, detaljerad och enhällig dom. Det förvånade många att förre stadsdirektören Sune Reinhold kunde fällas för ett grovt mutbrott samtidigt som brottets andra sida, bestickning, helt avskrevs i och med att samtliga fem åtalade friades.

I domen framstår det dock som helt logiskt. Det som är själva kärnan i domstolens granskning – betalningarna till stadsdirektörens konsultföretag – var till stor del dessutom inte mutor utan laglig ersättning, precis som Erik Paulsson hela tiden hävdat. De var ersättning för arbetsprestationer som Sune Reinhold inte hade till uppgift i rollen som stadsdirektör.

Domstolen analyserar läget som uppstod efter kommunalrådet Anders Gustâvs plötsliga död. Han hade varit den drivande kraften bakom planerna på Arenaprojektet. Reinhold var sannolikt den enda naturliga ersättaren, finner domstolen, inte minst i kontakterna med Svenska fotbollsförbundet, en av fem delägare i Råstabolaget.

Det som fällde Reinhold var att han också skickade en faktura till Råstabolaget för arbete som domstolen ansåg det var hans arbetsuppgift som stadsdirektör att utföra.

Räkningen på 375 000 kronor gällde bland annat aktieägaravtalen som Reinhold förhandlade fram under 2007. Detta ingick i hans arbetsuppgifter som stadsdirektör och inte i hans konsultverksamhet. Domstolen anser att han måste ha förstått det.

I och med detta hade han fått betalt två gånger för samma jobb, enligt domstolen som bedömer brottet som grovt.

Reinholds konsultavtal och utbetalningarna av 531 000 kronor var däremot helt lagliga, anser domstolen. Brottet, den betalda fakturan på 375 000 kronor,  hade enbart en gärningsman.

Förhoppningsvis kommer många att läsa domen för framtida vägledning. Inte minst för att hålla tillräckligt stora säkerhetsmarginaler i gränsdragningen mellan offentligt och privat.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.