Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Döpa om Sverigebygget?

Publicerad: 29 augusti 2014, 08:58

I praktiken råder det partipolitisk enighet kring volymmålen för bostadsbyggandet. Det som skiljer är snarast vägen dit.

Ämnen i artikeln:

val 2015sverigebyggetbostadsutveckling

Vem ska bygga alla bostäder? Den frågan väckte Johan Lindholm, Byggnads ordförande helt berättigat i en debattartikel i Aftonbladet i veckan. Situationen är ju sådan så här ett par veckor före valdagen 14 september att alla vet att oavsett utgång i regeringsfrågan så kommer det de närmaste åren att råda högtryck i bostadsproduktionen.

I praktiken råder det partipolitisk enighet kring volymmålen. Det som skiljer är snarast vägen dit. Sverigebygget knyter samman den kraftiga utbyggnaden av vägar och järnvägar med kommunala åtaganden att svara upp med bostadsbyggande.

I övrigt innebär alliansregeringens arbete med regelförenklingar i byggprocessen, som är ett resultat av bostadsminister Stefan Attefalls (KD) flitiga utredande- och lagändringsarbete, att byggprojekt underlättas och att spaden kommer i jorden snabbare.

Skulle dessa två initiativ, Sverigebygget och regelförenklingarna, skrinläggas eller bli områden för politiska återställare vid ett eventuellt maktskifte? Knappast.

Sverigebygget är ett bra namn på det moderna sättet att bygga samhälle. Det finns lika stora behov av att bygga infrastruktur som det finns av nya bostäder och upprustning av gamla. De två områdena hör mycket nära samman, de är beroende av varandra.

Ett eventuellt maktskifte kan inte rucka på detta. Det mest dramatiska som kan ske är att programmet Sverigebygget får ett nytt och lika begåvat namn. Vilket?

Här är några spontana förslag:

”Det rödgröna folkhemmet”

”Framtidslandet”

”Hållbarhetsbygget”

”Sverige Håller”

Blir det aktuellt efter den 14 september får du som läsare gärna höra av dig till tidningen med dina egna förslag. Jag kommer att vidarebefordra dem till höga vederbörande.

Men just det faktum att första spadtaget till ett bygg- och investeringsprogram i den skalan gör Johan Lindholms fråga synnerligen het.

Johan Lindholm kopplar regeringens byggplaner till alla dem som ska genomföra löftena. Och han kopplar byggbehoven till nästa generation, de som deltar i eller är på väg att söka sig till kommunernas byggprogram. Det råder akut kris på byggutbildningarna i landet och kvaliteten på bygg- och anläggningsprogrammen sjunker samtidigt som de flesta ungdomar vänder programmen ryggen, skriver han i Aftonbladet.

Det råder stora skillnader mellan kommunala skolor och friskolor när det gäller lärartäthet och lärare med behörighet.  I den delen använder Byggnads ordförande krisen för byggprogrammen till att ge sig in i vinstdebatten med exempel från det egna verksamhetsområdet. Det är naturligt.

Men även med en rödgrön regering är det inte troligt med några drastiska förändringar på den punkten. Frågan kommer att hanteras (eller ”henteras”) pragmatiskt och i kompromissens tecken. Förhoppningsvis med målet att öka de viktiga programmens attraktionskraft.

Byggsektorn är unik i sin förmåga att skapa framtidsjobb oavsett om man vill bli ingenjör, ekonom, jurist, målare, snickare, betongare, VVS-montör eller något annat ur den stora paletten av byggrelaterade yrken. Brister och hinder i utbildningsvägarna dit måste bort på samma sätt som krångliga och otidsenliga hinder i plan- och byggreglerna nu tas bort.

Desto större är frågan om tillgänglig byggkapacitet de allra närmaste åren. Där kan vi faktiskt göra något redan 2014. Saknas det egen arbetskraft måste vi stärka möjligheterna till arbetskraftsinvandring. Det gäller även det rödgröna alternativet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev