Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Drömmen om industriellt byggande

Drömmen att kunna bygga hus med samma effektivitet som man bygger bilar är lika gammal som löpande bandet.

Publicerad: 26 augusti 2008, 12:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Just nu pågår en stor utställning i på Museum of Modern Art i New York – ”Home Delivery: Fabricating the Modern Dwelling” – som ger en god uppfattning om vad som har lockat uppfinnare, ingenjörer och entreprenörer att försöka hitta nya effektiva metoder att bygga hus med.

På museets hemsida finns ett stort antal av de mer storslagna systemen presenterade. Från 1833 fram till 2008.

Det första exemplet, the Manning Portable Colonial Cottage for Emigrants, från 1833 var en brittisk gentlemans försök att skapa en byggsats lämplig för hans son att sätta ihop till ett fungerande hus vid ankomsten till Australien.

25 april 1882 fick arkitekten N.G.Rood patent på ett sommarhus i lätta material som kunde monteras upp i början av säsongen och ner mot slutet. Hela 1800-talet och de första åren på 1900-talet letade sig husbyggandet klurigaste konstruktörer fram på liknande spår.

1911 skapades dundersuccén, alla meccanos ursprung, ”the Erector Set”, av arkitekten A.C. Gilbert, vars bolag med samma namn tillverkade delarna i mer än 60 år. Att många drömmar har fötts under skruvandet med dessa meccanodelar till broar, torn, järnvägar, hus och fordon låg i tiden.

Med Henry Fords T-Ford och nydanande produktionsidéer låg det därför mycket nära till hands att skapa motsvarande löpandebandlösningar också för husbyggandet.

Det var bara ett litet problem: Kunderna hade helt andra drömmar. De köpte gärna en T-ford men huset den skulle parkeras utanför skulle vara ett traditionellt hem.

Den store uppfinnaren Thomas Edison som hade ägnat tankemöda också åt byggindustrin, hade skapat ett system där husen kunde gjutas färdig i betong i en enda gjutning. Hemligheten låg i ett särskilt system med formar.

1917 lät han uppföra 100 hus i staden Union i New Jersey. Bara ett fåtal köpare var intresserade.

Men försöken stannade aldrig av, visar exposén. Alla material testades, stål, betong, aluminium, glas, plast.

Utställningen försöker visa hur människan aldrig vill ge upp en fantastisk idé om funktionalitet och effektivitet i husbyggandet bara därför att den bostadsköpande allmänheten har andra idéer och drömmar kring bostad och familjeliv.

Allt misslyckades dock inte. Mellan 1908 och 1940 sålde detaljhandlare och varuhus som Sears och Roebuck egna hem i platta paket per postorder. Dessa slog därför att de var formgivna i de konventionella stilar husköparna ville ha. Muséet har hittat över 400 kataloghus från perioden.

Och så har det varit sedan dess. Kataloghusen i traditionella material, främst trä, har haft en fungerande massmarknad.

Men kanske kan ny konstruktionsteknik och möjligheter att kombinera industriell tillverkning med långtgående kundanpassning betyda att kataloghusen får sig en rejäl match?

I varje fall tror Museum of Modern Art det och har låtit några arkitekter leka med olika fullskalemodeller på tomten utanför.

”Byggprocessen genomgår ett av de största teknikskiftena i byggindustrins historia” påstår vi i vår fokusartikel om BIM, byggnadsinformationsmodellering, om Autodesk och konkurrenten Tekla Software och den utveckling som har tagit fart på allvar de senaste åren.

Håller utvecklingen vad den lovar, kan den slutligen bli det som leder drömmen om industriellt byggande till den framgång som så länge förvägrats den. Vi får se vad kunden, husköparen, säger.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.