Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Efterlyses: Bildningsmaskin

Publicerad: 31 maj 2022, 05:40

Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén gräver upp sin källare. Foto: GABRIEL LILJEVALL

Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén om hemrenoveringar, stigande materialkostnader och avsaknaden av en bildningsmaskin.

Ämnen i artikeln:

grävarbete

AC


De båda badrumsofferterna var identiska – slutsumman på långt över halvmiljonen inräknat – och bjöd på en kraschkurs i marknadsekonomi och stigande kostnader. Och trots att mina kollegor på Byggindustrin rapporterat flertalet gånger om höjda materialpriser och goda tider för landets byggare kom anbudet som en kalldusch – i ett badrum som ännu inte byggts.

Siffror och statistik får onekligen en ny innebörd när det trycktestas mot det egna sparkontot.

”Siffror och statistik får onekligen en ny innebörd när det trycktestas mot det egna sparkontot.”

Så en dag i april satte jag bilningsmaskinen i betonggolvet och påbörjade badrumsrenoveringen på egen hand. Att gräva ut ett källargolv kubik för kubik kräver ingen större kunskap, men däremot en bra spellista – och goda grannar som utan protest lägger en fredagskväll på att knacka ut stenblock. Några timmar in i arbetet blev det tydligt att maskinen var underdimensionerad och en spontan efterlysning gjordes i den lokala Facebook-gruppen, men mina redan trötta kontorshänder lyckades stava fel och i stället efterfråga en bildningsmaskin.

”På natten mot måndag var jag klar efter att med handkraft och grannens spett, modell större, ha spettat ut fem kubik med sten och betong och lagt i prydliga högar.”

Felskrivningen framkom först efter några timmar när jag skulle vittja min digitala håv och frågorna – liksom de innovativa förslagen på vad en sådan apparat kunde vara för något – var många fler än erbjudanden om en maskin för källargolvsdemolering.

Till sist var det någon i gruppen som fick nog och förklarade att det måste vara en felstavning och att jag i själva verket efterlyste en bilningsmaskin – varpå en ny diskussion bröt ut: nämligen vad det var för maskin?

Hur det gick med utgrävningen?

Jo vars, på natten mot måndag var jag klar efter att med handkraft och grannens spett, modell större, ha spettat ut fem kubik med sten och betong och lagt i prydliga högar.

Nu återstår det bara att byta stammar, isolera, flytspackla och gipsa väggar – men jag ska erkänna att jag är lite osäker på hur man gör vissa moment. Finns det möjligen någon maskin som kan lära ut det? Kanske en bildningsmaskin?

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev