Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Elrevolutionen och framtidens kapitalister

Det är spännande dagar dessa!Det är många fler än jag som känner att vi är mitt uppe i en gigantisk omställningsprocess, pådriven i lika delar av miljöskäl som av ekonomiska faktorer.

Publicerad: 21 maj 2008, 13:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Normalt sett brukar deltagarna som är mitt uppe i omställningsperioder inte kunna se något själva. Först långt senare efteråt, när forskningen på ”vad som egentligen hände, hur det gick till och varför”, gjort sitt så klarnar sammanhangen. Många decennier i efterskott.

Vem kunde ana vad inhägningsrörelsen, ”enclosure”, som satte staket runt de engelska byarnas tidigare allmänningar och bygemenskaper, skulle bli ett första steg mot industrialismens genombrott i England? Ingen. Allra minst alla engelska lantarbetare som blev sysslolösa och tvingades in till städerna, där teknikgenombrott i textilhantering och mycket annat gjorde att ny arbetskraft efterfrågades.

Samtidigt lyckades allt färre men allt större gårdar på landsbygden producera allt mer livsmedel – tillräckligt för att försörja de växande städernas efterfrågan.

På landsbygden skapades andra verksamheter för en del av de som blev av med jobben på gårdarna när städernas behov av energi tycktes omättligt. Plötsligt tycktes varje engelsk dal ha sin egen kolgruva. På världshaven härskade den engelska handelsflottan. Hur såg utvecklingslinjerna ut medan det hände?

Som vanligt. Inte många ser skogen för alla träd.

Ett tydligt exempel är perioden av grundandet av brittiska tidskriften Economist i mitten av 1800-talet. Den startade som ett organ som ett organ att propagera för med, för behovet av effektivare användning av produktionsmetoder, av konkurrens – kort sagt, för kapitalism.

Därmed blev tidningen årsbarn med det kommunistiska manifestet, signerat Marx och Engels 1848.

När tidningen för några år sedan firade sina första 150 år, kunde man titta tillbaka och konstatera att man ändrat sina ståndpunkter från 1850-talet påfallande lite.

Däremot är det länge sedan det begav sig för Marx determinism. Framtiden låter sig inte tyglas på det sättet Marx ville.

Vad är det då som är våra dagars motsvarighet till ”enclosurerörelsen” på det engelska landsbygden på sent 1600-tal? Som driver fram en ny tidsålder? Och går det att se klarare på utvecklingen nu än då?

Jag tror det.

Så här kan den se ut: Volvo börjar producera sin nya hybridbil ”Volvo Recharge Concept” (0-100 på 9 sekunder, en elmotor per hjul, tio mil på en laddning, kontinuerlig laddning via etanol, 15 mil på 2,8 liter).

Allt fler hushåll gör sin egen el med Johan Ehrenbergs och Etc:s recept – en landsomfattande, kanske global trend på gräsrotsnivå som förenar energisnålhet, småskalig nyproduktion av el som massrörelse och nya tekniksprång av smarta energisparande produkter.

Ingenting slår el som bärare av effektiv energianvändning. Vägen in i framtidens elsamhälle är nästa industriella revolution. Utvecklingen drivs på av klimatkrisen men också av insikten att världens åkerarealer inte räcker för att ersätta bensin och diesel till vanliga explosionsmotorer. Elmotorn är så extremt överlägsen i effektivitet.

Vad är bästa sättet att producera ren el? Vad är smartaste sättet att spara el? På vilka sätt kan elen ersätta klimatskadande energislag?

Dessa frågor kommer den nära framtidens kapitalister att jobba intensivt med. De blir många. En del lyckas, andra misslyckas. Alla kommer på olika sätt att engageras i byggsektorn på ett eller annat sätt.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.