Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En allians för BIM

De flesta med anknytning till fastigheter, infrastruktur och byggverksamhet är i dag medvetna om  begreppet BIM, Building Information Modelling. Beroende på den egna utgångspunkten är det dock fortfarande högst troligt att man har sin egen uppfattning.

Publicerad: 24 april 2013, 14:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I måndags, den 22 april, samlade intresseföreningen Open BIM deltagare från byggsektorns olika delar på Clarion Hotel Arlanda; beställare, entreprenörer, installatörer, arkitekter, byggsektorns organisationer, studenter och universitetslärare till en heldagskonferens. Dagen avslutades med att föreningar som var och en bevakat och deltagit i implementeringen av BIM höll sina föreningsstämmor parallellt för att gå samman.

De tre föreningarna är Open BIM, Building Smart och Fi2

Förvaltningsinformation, som var och en specialiserat sig på olika aspekter av möjligheterna med den nya digitala informationsteknologin. De tre stämmorna har nu lett till beslutet att gå samman i den nya föreningen BIM Alliance Sweden.

Syftet är att skapa ett enhetligt forum för BIM-frågor i ett större, mer heltäckande sammanhang och att kunna delta fullt ut i internationella nätverk där BIM-frågor drivs systematiskt, underströk företrädare för de tre föreningarna, Rikard Espling, Open BIM,  Mats Broman, Fi2 Förvaltningsinformation och Väino Tarandi, Building Smart.

Den nya föreningen BIM Alliance Sweden startar sin verksamhet 1 januari 2014 och föreningen öppnar för fler intresseföreningar och organisationer med anknytning till BIM att ansluta sig.

Det känns hoppfullt.

BIM har diskuterats, debatterats, kritiserats men också tillämpats som teknik i många år redan. Det är som öar av teknikutveckling inne i olika företag som hittills undantagslöst aldrig lett till ett 100-procentigt genomförande genom hela processen, från idé till förvaltning och drift. Det har varit en blandning av initiativ från eldsjälar liksom mer strategiska beslut att skaffa sig kunskaper i framkanten på en utveckling som de flesta ser som byggsektorns framtid.

Professorn i Digital Architectural Design vid University of Salford i England, Arto Kiviniemi,  använde liknelsen om blinda munkar som undersöker en stor elefant och försöker förstå hur den ser ut. En sitter vid halsen, en annan vi foten. En har en hand på snabeln, en annan på svansen.

Var och en kan ”se”, känna, sin del. Men ingen har helheten. Men denna kommer – BIM har blivit en statsangelägenhet, rapporterar Arto Kiviniemi.

I Storbritannien har regeringen tagit det strategiska beslutet att med hjälp av sina upphandlingar se till att BIM implementeras i alla led. Detta är obligatoriskt sen 20 maj 2011. Det ska stöpa om en sektor i kris till att bli världsledande.

Men målet är högre satt ändå: Det blir verktyget att nå energi- och miljömålen.Det är de usla statsfinanserna som tvingar fram regeringens helhjärtade BIM-satsning, menar Arto Kiviniemi. De stora bygginvesteringar som måste göras de närmaste åren inom infra, skolor, sjukhus, bostäder och lokaler kan inte en traditionell byggsektor klara till rimliga kostnader.

Andra länder som Singapore, Norge, Finland, Tyskland och USA ligger alla långt framme när det gäller olika delmoment inom BIM liksom i offentligt beställartryck i kraven på BIM. Men tecken finns redan att Storbritannien har hittat en framgångsväg, menar Arto Kiviniemi.

Vi får något mycket konkret att benchmarka med, det är perfekt. Processen är i gång.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.