Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En fransk offensiv

När det gäller att bygga effektivt, rätt och till bästa pris finns det enligt sir John Egan, den brittiska industrialisten bakom den numera klassiska utredningen "Rethinking Construction" ingenting som slår amerikanska byggare. I varje fall när det gäller att bygga i den större skalan - flygplatser, höghus, ny infrastruktur.

Publicerad: 18 november 2009, 08:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När sir John Egan gjorde sin granskning av tillståndet i byggbranschen i Storbritannien och i uppföljningen några år senare, kom han fram till anslående jämförelser. Och de utföll inte till hans landsmäns fördel.

Amerikanerna kan bygga stora projekt till halva kostnaden mot europeiska. Inom vissa nyckelområden sticker fransmännen upp, naturligt nog. Frankrike toppar listan över världen tio största byggföretag med ettan Vinci och bygg- och mediakonglomeratet Bouygues på andra plats. De två företagen är dessutom inte speciellt gamla, de skapades i mitten av 1900-talet och är lite drygt medelålders.
Men bägge är expansiva företag med kapacitet och balansräkningar nog att fortsätta växa genom förvärv på marknader där de ser möjligheter.

Just den brittiska marknaden är sedan recessionens början en sådan möjligheternas marknad. Mogen för förvärv. Övermogen?
Vinci har det senaste året gjort en tydlig framstöt i Midlands och håller på att ta över flera medelstora men konkursfärdiga byggföretag.

När Byggindustrin träffade sir John Egan i mitten av oktober, under en svensk studieresa arrangerad av Byggherrarna, kände han ändå en viss tillförsikt.
Många av rekommendationerna från ”Rethinking Construction” har vunnit gehör. Det är framför allt ett antal större offentliga byggherrar som exempelvis staden Birmingham, som blivit effektiva pådrivare och utvecklare av byggprocessen.
Partnering som arbetsmetod för att samla aktörerna i byggprocessen till ett effektivt industriellt nätverk med samverkande mål, var ett av sir John Egans huvudrecept.
Det har vuxit fram till en framgångsrik modell för bygg på samma sätt som fordonsindustrin har arbetat sedan årtionden, där Toyota, Honda och Nissan har lagt ribban för industriell produktivitet i benhård konkurrens med varandra och övriga världens bil- och lastvagnstill-verkare.

Men långtifrån alla byggföretag i Storbritannien har anammat sir John Egans recept. En del av dem blir nu uppköpta av expansiva fransmän.
Det kan dock bli en fördel för brittisk byggindustri, menar sir John Egan. Om Bara fransmännen kan påverka byggprocesserna från sina utgångspunkter och införa effektivare och bättre metoder.

Sett ur ett brittiskt byggherreperspektiv spelar det mindre roll var ägandet ligger bakom byggföretagen om priserna och kvaliteten blir rätt. Och sysselsättningen gynnar hemmamarknaderna.

Däremot – om infrastrukturen köps upp av spanska byggjättar eller om Frankrike går på offensiven mot ineffektiva medelstora lokala brittiska byggare tycks inte oroa.
Inte heller att den brittiska högkonjunkturen lockade till sig och sysselsatte bortåt en halv miljon polacker som mest. Utan dessa hade många projekt stått stilla.
På detta sätt är den brittiska byggmarknaden ändå på väg att stöpas om på ett sätt som sir John välkomnar: Byggherrarna får bättre och förhoppningsvis även billigare fastigheter. Och byggprocessen utvecklas.

I nummer 35 av Byggindustrin beskriver vi det mycket starka gröna stråk som präglar den franska debatten om byggandet. Det är den välkände franske arkitekten Philippe Madecs tankar om sambanden mellan industriella byggmetoder, god arkitektur och den sociala dimensionen i byggandet. Hans tes är att ur ett hållbarhetsperspektiv måste alla tre aspekterna till för att samhället ska nå sina miljömål.

Det mesta talar för att han har rätt. Arkitekten har en lika central roll för miljömålen som byggherrarna, byggentreprenörerna eller byggmaterialtillverkarna. Minst!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.