Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"En marknad i obalans"

Publicerad: 20 augusti 2015, 08:37

Ägande och lånefinansiering måste bejakas, tycker Staffan Åkerlund.

Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitikbolån

Den närmast globala oron för rusande fastighets- och kapitalmarknader är befogad.

Det betonade ekonomiprofessorn vid Berkeley-universitetet, Barry Eichengreen i en kolumn i Dagens Nyheter den 14 augusti. Han räknas som en av världens ledande experter på finanskriser.

Texten är i allra högsta grad aktuell för den svenska bostadsmarknaden, byggandet och privata hushålls möjligheter att finansiera sitt boende genom lån. Eichengreen pekar på de svårigheter varje riksbankschef har att påverka faktorer som tillväxt, inflation och förmåga att undvika bubblor med sin penningpolitik och räntesättning.

På den punkten är han inte optimistisk.

”Penningpolitik är en konst, inte en vetenskap: konsten att gissa rätt.”

I dag är läget särskilt allvarligt enligt honom.

”Fastighetspriserna från London till San Fransisco har stigit till nivåer man kan få näsblod av. Vad, om något, kan göras för att minimera riskerna för en snabb och brant omsvängning på marknaderna?”

I stället föreslår Eichengreen att centralbankscheferna skaffar sig en kompletterande låda med specialtillverkade finansiella verktyg och ger exempel: Att höja bankernas kapitalkrav som ett sätt att hålla tillbaka deras möjligheter att ge stora lån och ge dem en buffert om bubblan spricker.

Detta har Sverige redan genomfört under åren efter finanskrisen 2009. Svenska banker är i dag välkapitaliserade. Bufferten mot nya kriser är betryggande.

Ytterligare ett förslag är att i likhet med Storbritannien och Nya Zeeland införa ett bolånetak. Även detta är som bekant infört sedan länge i Sverige. Med sådana verktyg på plats, kan en centralbank syssla med penningpolitikens kärna, argumenterar Eichengreen.

Till skillnad från sådana redskap är räntepolitik ett trubbigt instrument för att avhjälpa finansiella obalanser. Och att låta räntan sköta sådana angelägenheter kan strida mot centralbankens främsta uppgift, att hålla inflationen nära noll.

Låter det krångligt? I klartext betyder det bara att den svenska Riksbanken får fortsätta i konsten att gissa rätt när det gäller räntesättningen och inflationsmålet. Resten har man med varm hand överlåtit åt Finansinspektionen som tidigare i sommar fick bakslag på försöket att införa amorteringskrav.

DN Debatt måndagen den 17:e augusti driver Riksbankschefen Stefan Ingves tillsammans med Riksgäldens Hans Lindblad och Martin Noreus från Finansinspektionen kravet på tvingande amorteringar mot bakgrund av den fortsatt snabbt ökande skuldsättningen för hushållen.

Till allra största delen fungerar detta redan. Bankerna har sett till att de allra flesta låntagarna amorterar. Det är ett sunt sparande i sig ur både bankernas och hushållens perspektiv.

Det genuint svenska problemet går tillbaka till stora skattereformen för 25 år sedan som flyttade över finansieringen av boendet från det allmänna till hushållen, vilket tydligt beskrivits av analysföretaget Evidens i flera rapporter i år liksom av Veidekke i rapporten ”Fra leie till eie” som presenterades i Almedalen i år.

Ska byggandet av bostäder fördubblas måste ägande och lånefinansiering bejakas och tryggas, inte behandlas som ett problem i sig. Hundratusentals nya bostäder krävs där jobben finns, de ska ägas av hushåll och fastighetsägare som måste kunna lita på prisstabilitet. Utlåningen kommer helt enkelt fortsätta att öka – tills bostadsmarknaden är i balans.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev