Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En orimlig konflikt

Konflikten mellan Byggnads och Wäst-Bygg signalerar att sprickan mellan Byggnads och medarbetare i företagen håller på att vidgas.

Publicerad: 26 augusti 2009, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Facken inom LO tappar trendmässigt medlemmar. Maktfullkomlighet är en av anledningar allt fler anställda uppger när de regelbundet svarar på frågor om sitt fackliga medlemskap.
Idag står byggnadsarbetare i ett vägskäl. Ska det vara som förr, att facket kan hävda att det är ”Byggnads gubbar” som jobbar i det enskilda företaget? Eller är det en modernare linje som har börjat tränga fram på bredare front? Att anställda i företagen, - oavsett sysselsättning, ingenjörer, betong- eller träarbetare - alla är medarbetare?

Enligt Byggnadsavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads ska prestationslön användas som löneform vid nybyggnation. I praktiken handlar det alltid om ackord.

I Borås kom Wäst-Bygg överens med sina medarbetare att tillämpa en månadslön på 29 000 kronor. Uppslutningen på medarbetarenivå till avtalet var i det närmaste enhällig. Byggnads krävde 30 000 kronor. Detta utlöste stupstocksregeln i avtalet med en lön på knappt 23 000 kronor.


BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind, kommenterade konflikten i SR:s Ekosändningar igår, tisdag:
- Det visar egentligen bara att våra kollektivavtal inte fungerar som de ska. Jag tycker att parterna på den här arbetsplatsen borde kunna hitta en överenskommelse.


Allvarligt är att Byggnadsavtalet på detta sätt stoppar företagen att komma överens med sin egna medarbetare om löner och villkor. Istället gäller fortfarande att företagens medarbetare och deras intressen måste underordna sig Byggnads. Formellt är det så avtalet är formulerat. Men hur många av Byggnads medlemmar tycker det är rimligt att Byggnads driver igenom en lönesäkning på 6 000 kronor i månaden?

Konflikten är av gammalt datum. Ibland har den ställts på sin spets, som när ett ett lönsamt byggföretag i östra Sverige kom överens med sina egna anställda att betala fast månadslön på en högre nivå än vad ackorden skulle ge. Samtliga medarbetare i företaget stod bakom detta. Vid en konflikt med Byggnads aktuella avdelning ställde ägaren ett ultimatum till Byggnads avdelning: ”Tvingar ni igenom en strikt tillämpning av Byggnadsavtalet lägger jag ned företaget”.

Det fick Byggnads, temporärt, att backa från att ta till konfliktåtgärder.

Det är några år sedan denna konflikt var akut. I framtiden kommer de att bli vanligare

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.