Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

En skenbar målkonflikt

I veckans nummer av Byggindustrin ger vi stort utrymme åt två perspektiv på samhällsbyggandet. Det ena är Stellan Lundströms, professorn i fastighetsekonomi vid KTH, som på nyhetsplats ger en bakgrund till dagens situation när det gäller bostadsbristen, urbaniseringen och drivkrafter för ökat byggande. Det andra perspektivet denna vecka bärs upp av vår temasatsning på energi.

Publicerad: 15 maj 2013, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det ekonomiska perspektivet är viktigt när regering och riksdag letar efter verktyg som kan avhjälpa dagens grava obalanser. Stellan Lundström ger en lista på åtgärder som skulle kunna få fart på de förändringar som krävs. Det är lätt att dra paralleller till Assar Lindbecks och Lindbeckskommissionens hundrapunktslista över nödvändiga samhällsförändringar från tiden för 90-talskrisen.

Assar Lindbecks analys av dåtidens kris-Sverige var nationalekonomens. Stellan Lundströms rör sig mer i gränslandet mellan nationalekonomi och företagsekonomi men slutsatserna pekar entydigt i samma riktning – att lösningarna på problem i den storleksordning som bristande bostadsbyggande innebär kräver betydande förändringar av statens och kommunernas respektive roller i samhällsbyggandet.

Veckans nummer av Byggindustrin har energi som specialtema.Trots att vi inte bygger i tillräcklig omfattning när det gäller bostäder till vår växande, alltmer urbaniserade befolkning, är byggsektorns ansvar för sin andel av utsläppen av växthusgaser stor. Onödigt stor enligt en av byggbranschens stora profiler, Per Westlund, som bland mycket annat varit vice vd i Skanska och ordförande för Sveriges Byggindustrier.

I veckans intervju pekar han på det faktum att byggsektorns nyproduktion står för större utsläpp än alla privatbilar i Sverige tillsammans. Samtidigt är vår energiförbrukning i vår bebyggelse ungefär en tredjedel av den samlade energiförbrukningen i landet, enligt Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.Sverige har som långsiktigt mål att halvera energiförbrukningen med 50 procent fram till 2050 med flera etappmål dessförinnan. Utgångspunkten är 1995 års förbrukning.

Trots många enskilda byggprojekt med höga miljömål och en snabb utveckling när det gäller motorteknik och förbrukning av drivmedel går det så där. Hittills har minskningen varit 2,5 procent.

IVA har en arbetsgrupp som arbetar med projektet ”En svensk nollvision för växthusgasutsläpp” som Per Westlund har varit ordförande för. Engagemanget i IVA och den utsiktspunkten har gjort honom till miljöaktivist och i dag pågår diskussioner mellan Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialindustrierna och IVA om hur man ska kunna minska byggandets klimatbelastning.

De två perspektiven, det ekonomiska/politiska för ökat bostadsbyggande och det energi- och miljöpolitiska är en rejäl utmaning för samhällsbyggandet. Det är det minsta man kan säga. Bägge perspektiven pockar på både snabba och långsiktiga lösningar trots att de med dagens teknik och politik går på tvärs mot varandra.

Mina damer och herrar i läsekretsen, det moderna Sverige har kunnat hämta mycket av sin drivkraft ur det faktum att vi har haft och har en mycket stark ingenjörskultur, fullt jämförbar med den tyska. Den står nu inför sin största utmaning, att göra två svåra problem till ett enda – som faktiskt går att lösa. Det är som att hyfsa en ekvation men blir ändå svårt nog.

Allesammans! Till verket!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.