Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"En stor samhällsbyggare"

Staffan Åkerlund drömmer om idéutbyte mellan 1969 och 2015.

Publicerad: 8 oktober 2015, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristmiljonprogrammet

Det har snart gått ett halvt sekel sedan 1969. Det året publicerades den spännande framtidsspaningen ”Byggnadskonsten – förr, nu och i framtiden” av Sven Dahlberg och Ingenjörsvetenskapsakademien som utgivare. Jag köpte den antikvariskt för ett par år sedan och tog ut den ur bokhyllan på torsdagskvällen den 1 oktober och läste.

Tolv timmar tidigare, på samma dags morgon, deltog bostadsministern Mehmet Kaplan tillsammans med Einar Mattssons vd Stefan Ränk, civilutskottets Ewa Thalén Finné (M) och Björn Wellhagen, näringspolitisk chef i Sveriges Byggindustrier, i ett frukostmöte om bostadsbyggandet.

BI:s vd Ola Månsson höll i taktpinnen för övningen som var en inledning till återkommande morgonmöten mellan politik och företag om byggbehoven som en fortsättning på Almedalens kontaktytor och idéutbyte.

En av sin tids stora

Idéutbytet välkomnades av bägge sidor. På torsdagen diskuterades bland annat frågan hur investeringsbidragen på drygt fem miljarder kan påverka ett bostadsbyggande som årligen omsätter drygt 100 miljarder kronor. Mehmet Kaplan satte sitt hopp till att många och billiga små hyresrätter skulle byggas för pengarna.

Det hade varit fantastiskt om idéutbytet också hade kunnat göras mellan den akuta bostadsbristens 1969 och 2015.

Sven Dahlberg var en av sin tids stora: ingenjör, företagsgrundare och vd för Siab (idag inom NCC) tillsammans med Carl Pålsson och Håkan Birke den äldre, far till Arconagrundaren med samma namn, och ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

Han skriver insiktsfullt om orsakerna till sin tids svåra bostadsbrist i storstadsregionerna och motsvarande outhyrda hyresrätter i övriga Sverige.

”En bidragande orsak till detta är att de statliga lånemedlen, som till mer än nio tiondelar finansierar vårt bostadsbyggande, är kvoterade på olika orter efter mallar som ej varit anpassade efter marknadsbehovet. Med 100 procent i lån ligger frestelsen nära att bota arbetslöshet med att bygga bostäder.”

Fel plats och fel pris

Bostäder byggdes med statliga lån på fel plats och till fel pris, menade Sven Dahlberg som lastade en felslagen bostads- och hyrespolitik för det, ”fastän vi har byggt fler bostäder per capita än något annat land.”

Ett halvsekel före Edward Glaesers hyllade bok ”Stadens triumf” om vad som får vissa städer att blomstra och andra att dö, skrev Sven Dahlbergh om just detta.

För Dahlberg var politikerstyrning top-down och ensidiga satsningar på hyresrätter en otymplighet som främst producerade obalanser på bostadsmarknaden till mycket höga kostnader för staten.

Sedan 1990-talet har hushållen tagit över allt ansvar för finansieringen av nya bostäder. Resultatet syns på både bankernas och hushållens balansräkningar, det är ofrånkomligt. Största balansräkningarna har hushållen i storstäderna. Men de motsvaras av balansräkningarnas vänstersida – tillgångarna. Med jobb och högre inkomster än övriga landet växer hushållens nettosparande.

Att i detta läge strypa hushållens efterfrågan på nya bostäder vore ett feltänkt marknadsingripande av samma kaliber som Sven Dahlberg skildrade från det politikerdirigerade hyresrättsbyggandets era.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.