Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"En unik chans"

Hoppingivande att decemberöverskommelsen är död tycker Staffan Åkerlund.

Publicerad: 15 oktober 2015, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbyggandebyggpolitikbyggpolitik

Att decemberöverenskommelsen, DÖ, dog i fredags betyder unika möjligheter för riksdagen att gripa sig an centrala frågor. Vad händer om skatteutskottet beslutar att låta Rot-avdraget vara oförändrat?

Det skulle välkomnas av tusentals byggföretagare. Tusentals arbetstillfällen skulle räddas.

Samtidigt skulle regeringens utlovade investeringsstöd, 2,2 miljarder kronor, till bland annat nya bostäder falla. Bidragslinjen har en olycklig historisk belastning, den har oftast påverkat effektiviteten i byggsektorn negativt.

Med DÖ hade ett första steg för urholkade Rot- och Rut-avdrag inletts vid årsskiftet. Vad säger att en S-MP-regering med stöd av Vänsterpartiet inte skulle sukta efter ännu mer för att finansiera ännu fler investeringsstöd och subventioner?

Regeringen äger inte frågan

Nu äger plötsligt inte regeringen frågan längre utan riksdagen i sin helhet. Det är hoppingivande.

Sedan över 25 år är det i praktiken hushållen som står för finansieringen av bostadsbyggandet i Sverige. Det ägda boendet ökar trendmässigt.

Men i ett växande Sverige hänger inte bostadsbyggandet med. Anledningarna är många men inget av dessa är bristande efterfrågan.

Ständigt nya prisrekord och skuldnivåer är en signal. Så långt – och längre – är hushållen beredda att gå för ett boende där jobben och inkomsterna finns.

Och för samhälle och företag behövs bostadsmarknaden för att klara rekrytering och tillväxt. Bostadsbrist som stänger ute är ett allvarligt samhällshot.

På senare tid har allt mer alarmerande röster hörts om bostadsbubblan, senast från statliga Konjunkturinstitutet, KI.

”Bara ett skrämskott”

Det fick Kjell-Olof Feldt, finansminister på 1980-talet (då bland annat kreditregleringen avskaffades och bankerna fick rätt att öka sin utlåning utan begränsningar från Riksbanken) att reagera skarpt.

”Hotet om bostadsbubbla – bara ett skrämskott”, skrev han i en debattartikel på Svt.se den 9 oktober. Hans argument är att 1990-talets svåra finans- och fastighetskris radikalt skiljer sig från dagens situation. Då var det en spekulationsvåg för investeringar i kommersiella fastigheter i en höginflationsekonomi. Det kraschade spekulanter och hotade banker och slog ut jobb.

I dag är inflation och räntor låga och hushållen investerar i boende, inte på spekulation. Ett prisfall skulle få begränsad effekt på samhällsnivå, menar Feldt som själv satt i Nordbankens (Nordea) styrelse vid kraschen: ”Att behålla bostaden var viktigt. I själva verket bidrog de till att Sverige tog sig ur krisen”, skriver Feldt.

Han kan bara tolka Konjunkturinstitutets utbrott som ett skrämskott ”för att få detta slags tal att övergå i handling”, skriver Kjell-Olof Feldt och beklagar att institutets chef äventyrar KI:s anseende.

Det politiska livet och beslutsfattandet i riksdagen efter DÖ har unika möjligheter att hitta blocköverskridande lösningar. Avdragsrätten för bolån, amorteringskrav, lånetak och annat, frågor som hanteras i skatte- och civilutskotten.

Den centrala uppgiften blir förhoppningsvis vad som främjar utbud och produktion av bostäder – inte hur efterfrågan bäst ska strypas.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.