Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Etik är hårdvaluta

Etik är ingen mjukisfråga som man kan ta med en klackspark.

Publicerad: 26 maj 2010, 07:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den är helt enkelt en hårdvaluta, gångbar både här i Sverige och på en global nivå. Stabilare än euron, tyngre än både dollar och pund, större än kinesiska yuan och japanska yen.

Skälet är entydigt. Vi handlar globalt. När vi handlar vill vi inte bli lurade. Detsamma gäller våra motparter.

Men vad händer om två eller tre går samman i en pakt för att lura en fjärde part, exempelvis det stora kollektivet skattebetalare?

När Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd höll ett seminarium den 9 maj i Stockholm samlade evenemanget ett 60-tal deltagare. Självklart borde det ha varit många fler, inte minst på grund av tyngden och auktoriteten hos föreläsarna och ämnets betydelse (se länk här intill samt kommande nummer av Byggindustrin 18-2010).

Sverige är visserligen ett av världens minst korrupta länder, enligt Transparency Internationals årliga ranking. Senaste uppdateringen som publicerades i november i fjol, rankade 180 länder i ett korruptionsindex. http://www.transparency.org/publications/gcr/gcr_2009

Nya Zeeland och Danmark är i topp på listan över världens minst korrupta länder, tätt följda av Singapore, Sverige och Schweiz.

I botten av de 180 analyserade länderna finns länder i krig och konflikter krig. Inte helt oväntat intar Afghanistan jumboplatsen. Men vad värre är, utvecklingen där går bakåt, sett ur ett korruptionsperspektiv, konstaterar Transparency International.

Den massiva internationella militära närvaron i Afghanistan har inte lyckats vända utvecklingen i rätt riktning och förutom ett allt intensivare inbördeskrig håller landet ställningarna som världens främsta producent av opium. Vilket göder kriget och finansierar den omfattande vapenhandeln i regionen.

Transparency International bildades som en fristående, ickekommersiell förening i Tyskland i början av 1990-talet och har sedan vuxit till som ett nätverk med hundratals systerföreningar över hela världen.

Den gemensamma agendan bygger på insikten om korruptionens inverkan på individer, företag, organisationer och hela samhällen.

"Korruption fördjupar fattigdomen i världen, undergräver demokratin och skyddet av mänskliga rättigheter, skadar handel och hindrar investeringar, äventyrar god samhällsstyrning, minskar förtroendet för samhällets institutioner och för marknadsekonomin", skriver Transparency International Sverige i själva inledningen till sina stadgar som antogs i början av 2006.

Och i dessa formuleringar hittar vi också skälen till att ett land som Sverige, ett av världens minst korrupta länder, måste engagera sig tydligare i sina etikfrågor.
Dels sker det en etisk utveckling också här i landet. Det som fortfarande kunde passera mellan skål och vägg på 1970- och 80-talen är numera olagligt enligt skärpt konkurrenslagstiftning. Men gamla bruk sitter djupt ibland, som vi såg i asfaltskartellen.

Den som studerade skatterätt på 1970-talet lärde sig att rättspraxis tillät att svenska företag fick göra avdrag för mutor i Irak. Otänkbart i dag.

Internationellt är det väl belagt att italienska maffiagrupper använder byggsektorn i syd för att tvätta svarta pengar vita. Utan kopplingar i den politiska världen skulle inte det fungera. Och när pengarna väl kommit in i den internationella finansvärldens globala flöden - hur står man emot? Varför är den politiska klassen i Grekland så rik? Hur kunde Thailands högste polis bli en av världens rikaste män? Var kom de ryska oligarkernas stora egendomar ifrån? Hårt arbete?

I takt med att byggsektorn öppnar sig mot omvärlden och drar nytta av allt öppnare gränser, måste vi beväpna oss med etiska vapen för att bekämpa själva roten till världens ondska. Jermyn Brooks, ordföranden för Transparency International, jämställde på seminariet etikfrågorna med väldens övriga överlevnadsfrågor, inte minst klimatfrågan. Han har 100 procent rätt. Den nya hårdvalutan heter etik.

Samhällsbyggnadssektorns Etiska Råd fick ett tydligare mandat och utökade befogenheter härom året. Utmärkt! Dess ordförande, Åsa Söderström Jerring, har knappast en mjukisfråga att förvalta.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News