Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Etik stor fråga på stämman

Vår enkät denna vecka är klurig. Vi frågar byggare och arkitekter om vad de tror om sina konkurrenters handel och vandel när det gäller affärer med ett tungt etikunderskott.

Publicerad: 30 april 2013, 10:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hade vi ställt frågorna mer direkt – Har du mutat? Eller har du eller ditt företag över huvud taget gjort något fuffens ur etisk synvinkel för att ro hem någon affär? Någonsin? – så hade utfallet garanterat blivit annorlunda.

Bakgrunden till vår enkät som samlade in 329 svar och hundratals kommentarer är att fånga upp stämningar och föreställningar som fortfarande finns i byggsektorn i dessa frågor.

För några veckor sedan efterlyste Samhällsbyggnadssektorns etiska råds ordförande Olle Ehrlén debatt om underprissättning.

”Man måste helt enkelt kunna skilja låga priser och underprissättning”, sade Olle Ehrlén (Byggindustrin nummer 13/2013). I en enkät som Byggcheferna genomförde för ett par år sedan uppgav så många som åtta av tio byggchefer att det händer att en part lämnar låga priser i ett bud och sedan skriver flera timmar för att få ihop projektets ekonomi.

Att ta betalt för timmar som aldrig arbetats tror Etiska rådets ordförande att alla vet vad det kan kallas. Men är det vanligt? Finns det företag som sätter det i system?

Ingen vet detta. Byggchefernas enkät är en av få på området och kan på samma sätt som Byggindustrins färska enkät kritiseras när det gäller den faktiska svarsfrekvensen. Normalt ska en enkät ha en svarsfrekvens på kanske bortåt 70 procent för att anses tillförlitlig. Både Byggcheferna och Byggindustrins undersökningar i dessa känsliga ämnen hamnade långt under denna gräns.

Men jag menar att denna typ av enkät har sitt värde som indikation på vad man faktiskt talar om i en bransch. Det handlar ytterst om vilken självbild de som nu är verksamma i byggsektorn har av det område de viger sina liv åt.

Byggbranschen brukar beskriva sig själv som en konservativ bransch där saker och metoder sällan eller mycket trögt förändras över tid.

Den bilden håller nu på att förändras. Ny teknik, nya arbetssätt, nya former för samverkan är starka förändringskrafter.

Men framför allt – byggbranschen rycker nu på egen hand åt sig initiativet att belysa och debattera svåra ämnen som det av tradition bara viskats om folk emellan. Det är en välgörande process.

Den 16:e maj håller Sveriges Byggindustrier sin stämma i Stockholm och om ingenting går i baklås blir det starten på ett helt nytt förhållningssätt till etiska frågor i praktiken.

Sveriges Byggindustrier har 3 200 medlemsföretag. Det finns ytterligare omkring 97 000 byggföretag i landet. Nu är BI på väg att höja ribban rejält när det gäller vad som krävs av ett företag för att få bli medlem. Detsamma för vad som krävs för att få fortsätta som medlem.

Det stämman har att ta ställning till är en uppförandekod med rejäla tänder. Det blir i så fall ett stadfästande av vad de flesta av branschens medarbetare känner och vill. Det är den bilden man vill ha av sin bransch.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.