Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ett elakt spel

Det är olyckligt och illavarslande för hela byggsektorn att Byggnads varslar om strejk på 80 företag med ett par hundra arbetsplatser i ett konjunkturkänsligt läge där hela byggekonomin står och väger.

Publicerad: 28 februari 2013, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I praktiken handlar det om att Byggnads nu tagit ställning till att man inte vill invänta den exportberoende industrin vars avtal löper ut om först en månad. Det är taktik bakom dagens uppsägning av avtalet och de lagda strejkvarslen.

Ett motiv kan vara att man på detta sätt gör ett försök att sätta både arbetsgivarsidan inom Svenskt Näringsliv och hela LO-kollektivet med exportberoende IF Metall i spetsen i en tvångssituation där de skulle tvingas hjälpa Byggnads få gehör för sina krav på BI.

Allt för att rädda principen att det är exportföretagen som sätter märket för hur stora lönekostnader den svenska ekonomin tål utan att skadas.

Men detta är ett vågspel för Byggnads. Oddsen för att den taktiken skulle lyckas är inte goda.

Bakom kravet på ordning och reda döljer sig problemet att Byggavtalet inte klarar av att leverera arbetsfred till de kollektivavtalsbundna företagen inom BI.

Både 2011 och 2012 har byggföretagen trots avtalen plågats av hundratals lokala och regionala konflikter efter oenigheter kring prestationslöner. Dessa konflikter, denna brist på arbetsfred, har i många fall lett till att byggprojekten har försenats.

Att arbetsfreden trots det centrala Byggavtalet inte kan värnas får därför alltfler byggentreprenörer att anlita bemanningsföretag eller underentreprenörer i stället för att arbeta med egen personal.  Det är en trendmässig förändring i byggprocessen som Byggnads nu satsar allt på ett kort för att stoppa.

Byggnads krav på förändringar i företagens möjligheter att anlita underentreprenörer är därför en rent facklig maktfråga. Kanske till och med en överlevnadsfråga på sikt.

Att arbeta med bemanningsföretag eller underentreprenörer med andra avtalsparter än BI och Byggnads leder visserligen till högre lönekostnader totalt sett i projekten men är samtidigt en garanti att projektet inte försenas av brist på arbetsfred. Symtomatiskt nog så drivs dessa projekt ofta effektivare på tidlöner än på ackordlöner.

Kravet på "ordning och reda" är ett försök att tvinga in bemannings- och underentreprenörsförhållanden i det konfliktfyllda Byggavtalet.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.