Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ett förlorat år

2009 ser ut att bli ett förlorat år för Europa när det gäller ekonomisk utveckling i normal bemärkelse. Land efter land förutspår kraftigt sjunkande produktion, ökande arbetslöshet och krympande BNP.

Publicerad: 8 april 2009, 11:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Storbritannien vände Europas hetaste bostadsmarknad nedåt i juni i fjol med en mycket måttlig prisnedgång som sedan tog fart på allvar under hösten. Efter nyår har den paradoxala situationen uppstått att bostadsköparna är på väg in i en ny sorts fastighetsbubbla – men denna gång med omvända förtecken.

Nu kan bostadsköparna som skrev bindande avtal om sina bostadsköp i fjol och betalade tio procent i handpenning hoppa av köpen, förlora handpenningen och sedan – på en vikande marknad – glädja sig åt att få den nya bostaden till vrakpris. I januari tog nämligen prisnedgången extra fart och priserna rasade 15 procent.

Att den globala bank- och finanskrisen skulle slå extra hårt mot London, Europas finanshuvudstad, var väntat. Men att krisen som har sitt ursprung i USA, skulle påverka byggsektorn så på djupet, var oförutsett av de flesta. Idag har det uppstått ett psykologiskt klimat som håller på att utlösa en rusning mot botten i ekonomin som ingen tycks kunna bryta. Allra minst de brittiska byggarna av egen kraft.

Och det är så man får tolka byggbolagens branschförenings, House Builders Federation, rop till regeringen på hjälp. Strypt bankfinansiering för vanliga familjer kombinerat med fallande huspriser har effektivt eliminerat efterfrågan. Det fåtal köpare som finns kvar med tillgång till pengar går osentimentalt fram bland allt som bjuds ut.

Och vad kan byggarna själva göra? Stämma köparna?

Nyckelspelarna i detta spel är trots allt bankerna. Trots – eller kanske tack vare – finanskrisen har regeringen en möjlighet att göra något åt byggsektorns egen kris utan att behöva ge sig in på olyckliga och skadliga subventioner.

Lösningen ligger snarast i att utöva det statliga bank-ägande man plötsligt drabbats av sedan i höstas och tvinga igång en mer normal bostadsfinansiering till vanliga, icke spekulerande familjer och bostadsköpare.

För Londons del skulle det innebära en snabbare återgång till vardagen. London är och förblir en magnet för resten av Europa. De underliggande byggbehoven är enorma. Bostäder, sjukhus, skolor, fängelser, infrastruktur.

Denna folkvandring till London lär knappast avstanna. Men den pågående byggkrisen gör det bara svårare för folk att faktiskt hanka sig fram till ett anständigt liv på platsen. Till det behövs det en väl fungerande byggsektor.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.