Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ett grönare Frankrike

I Frankrike togs sommaren 2007 ett rundabordsinitiativ för att samla statsmakten, oppositionen, fackföreningarna, industrin och olika miljöorganisationer kring gemensamma målbilder kring miljöfrågor i ett framtidsperspektiv.

Publicerad: 20 februari 2014, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Frankrike togs sommaren 2007 ett rundabordsinitiativ för att samla statsmakten, oppositionen, fackföreningarna, industrin och olika miljöorganisationer kring gemensamma målbilder kring miljöfrågor i ett framtidsperspektiv.

Initiativet fick namnet le Grenelle efter platsen, Rue de Grenelle där man för första gången lyckades samla både det officiella Frankrike och det civila på detta sätt. I 2007 års tappning skapades le Grenelle av dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy som ett femårsprogram med en tydlig miljöagenda. Därefter har det fortsatt.

Betydelsen av detta sätt att samla så många annars motsatta parter för att mangla fram gemensamma synsätt på vad som är eftersträvansvärt, ofta radikalt men ändå inom det rimligas gränser, kan inte överskattas.

Även om Frankrike under eurokrisen är ett av EU:s statsfinansiellt svagaste nummer för närvarande, har le Grenelle som metod haft fortsatt stark betydelse.

Det är viktigt att hålla i huvudet när världen träffas i Paris under 2015 inom ramen för FN-systemet för att sätta upp en fortsättning till Kyotoprotokollet som trädde i kraft 2005.

Le Grenelle i 2007 års tappning bestod av sex områden som var och en presenterade sina förslag. Byggindustrin dominerade denna lista på flera av dessa områden och redan startåret kunde parterna enas om rapporter som satte upp femåriga mål men även perspektiven fram till 2050.

Här fanns principer om lågenergihus, inriktning på det offentliga byggandet, främjandet av sunda byggmaterial och förbud mot byggmaterial med hälsorisker liksom högt ställda mål av förnyelsebar energiproduktion och krav på transportsektorn.

I slutet av 2008 gick le Grenelle slutligen till nationalförsamlingen som lagstiftning. Drygt fem år efteråt kan man avläsa dramatiska effekter i det franska byggandet. Inte minst har det franska intresset för industriellt byggande tagit fart.

Långt fram i denna process står nu flera pågående satsningar på trähus. I sitt senaste nummer av den franska ekonomiska veckotidningen Le Point, rapporterades att ”de franska arkitekterna nu lämnat startblocken när det gäller tillämpningar av le Grenelles principer.” Tidningen har en stort uppslagen artikel över flera uppslag under rubriken ”Et voici les immeubles en bois” som redovisar nyligen avslutade och pågående projekt i träbyggnation.

Tidningen går igenom den tekniska utvecklingen där materialutveckling inom trä, bland annat bärande konstruktioner med limträbalkar och lamellträ möjliggör för franska arkitekter att genomföra avancerade konstruktioner upp till tio våningars höjd för närvarande. Med millimeterprecision och prefabproduktion.

Man noterar att husen väger en fjärdedel av jämförbara hus trots lågenergistandard, att byggtrafiken minimeras och att industriproduktionen lämnar minimalt med spill.

De franska storbyggarna med Bouygues, Eiffage och Vinci i spetsen har slutit upp. Le Point tror att ett av målen för le Grenelle, att tio procent av allt husbyggande i landet ska utföras i trämaterial är inom räckhåll. Raskt marscherat i ett land som vilar så tungt på stenstadens meriter och fördelar.

Trä inom bygg har gjort sitt intåg samtidigt som det industriella byggandet tagit fart på allvar. Resultatet drivs på av ett ökande medvetande om koldioxidutsläppens roll i de stormar som sedan oktober månad håller stora delar av Bretagne vid engelska kanalen under vatten.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.