Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

EU är en framgångssaga

När de gamla arvfienderna Tyskland och Frankrike bildade union kring dåtidens viktigaste industriella råvaror, kol och stål, för drygt 60 år sedan, inleddes en ny era för en krigstrött värld. Ett fredsprojekt var fött.

Publicerad: 23 maj 2014, 07:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Europa hade ett förskräckligt 1900-tal under första halvan. Följande 50 år blev desto framgångsrikare. När de gamla arvfienderna Tyskland och Frankrike bildade union kring dåtidens viktigaste industriella råvaror, kol och stål, för drygt 60 år sedan, inleddes en ny era för en krigstrött värld.

Ett fredsprojekt var fött och det hade sina starkaste rötter i såväl marknadsekonomin som i demokratin. Det var det som var själva poängen.

Det är viktigt att hålla detta i minnet när det nu är slutspurt inför söndagens EU-val. Mätt mot den bakgrunden är EU en fantastisk framgångssaga. Från starten 1952 med sex medlemmar har EG vuxit till EU och 28 medlemsländer. Handel och integration har med fredliga medel lyckats där Napoleon stöp.

Kontrasten mot krigsutbrottets 1939 kunde inte vara större. I Main Kampf som skrevs 1924 finns en blivande diktators planläggning för Europa, för världen, detaljerat och agiterande i allt gällare tonläge. Om det kommande krigets nödvändighet, om den tyska nationens rättigheter, om dess fiender – liberaler, journalister, judar, svaga demokrater och kommunister – och om det tusenåriga rikets Utopia.

Boken är avskyvärd men borde naturligtvis vara obligatorisk läsning, en vaccination för varje ny generation studenter. Den ger motsatsvis bakgrunden till vad demokrati och fredlig konflikthantering ytterst går ut på liksom varför grundläggande mänskliga rättigheter är en idé som lever starkt.

Historikern och författaren Peter Englund, sekreterare i Svenska Akademien, skriver i inledningen till sin stora bok om första världskriget, ”Stridens skönhet och sorg”, att det inte går att förstå andra världskriget utan att se det tillsammans med första världskriget. De två krigen är egentligen ett.

Men det går heller inte att förstå EU:s uppbyggnad utan att förstå unionens ursprung.

När EU:s anhängare i dag i likhet med Leif Johnsson, ordförande för Astra Zeneca, Ericsson och European Round Table of Industrialists, en sammanslutning av industriledare från hela Europa, säger till Dagens Industri i veckan att ”EU-valet är viktigare än någonsin”, har de självfallet rätt.

I början av sitt yrkesliv reste Leif Johansson runt i ett Europa som delades av järnridån.

”För mig är Europa fortfarande ett stort fredsprojekt som skapat fantastiska möjligheter för medborgarna att röra sig fritt över gränserna.”

Leif Johansson är 50-talist. Med senare generationer ökar avståndet till krigen och delningen ännu mer. I valet mellan det egna landet eller unionen ifrågasätter många EU.

Är EU i sig är odemokratiskt? Valet på söndag handlar om platserna i parlamentet som har starkare makt än någonsin tidigare men som fortfarande väger lätt mot kommissionen och ändå lättare mot de 28 demokratiskt valda regeringscheferna. Det är helt enkelt där de tunga besluten fattas.

EU är på detta sätt i mångt och mycket en stor förhandlingsorganisation som sammanjämkar många motstridiga intressen till en gemensam vilja kring handel, invandring, energi och miljö, fri rörlighet, euron, finanskriser, banker och så småningom – kanske också skatter.

Svårbegripligt för många, förmyndaraktigt för andra eller bra och lovande för EU-entusiaster i sin övertygelse att ökad integration på alla plan mellan stater är bra för Europa. Debatterna för och emot är livligare än på länge. Så ska det vara. Det är därför vi ska gå och rösta på söndag.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.