Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fastigheter - en trygg hamn för investerare

Byggföretagen kommer senare i konjunkturcykeln än de övriga industrigrenar med exportindustrin i spetsen. I mer normala konjunkturcykler gäller detsamma också uppgången som följer.

Publicerad: 31 augusti 2010, 13:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I så måtto liknar inte denna recession det vanliga förloppet.

Och det är inte så märkligt egentligen. Utlösaren var den globala finanskrisen med ursprung i USA och dess fastighetsbubbla och den finansiella oron består i allt väsentligt. Stora finansiella risker finns kvar även efter att de stora injektioner av pengar som regeringar och riksbanker runt om i världen satsat på att förhindra en bestående depression liknande 1930-talets.

Då är det både intressant och lärorikt att se återverkningarna på den svenska byggmarknaden. Fram till sista kvartalet 2008 var det full fart – trots att den internationella finanskrisen vid det laget redan var ett kvartal gammal efter den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers fall i september samma år.
Fallet fick dock snabbt följdverkningar. Den spred sig till fordonsindustrin och General Motors och Fords kriser tvingade fram försäljningarna av Saab och Volvo. Svensk fordonsindustri - även de lönsamma tunga lastbilstillverkarna - stod stilla. Köparna försvann över en natt.

I början av 2009 – ett till två kvartal efter den svenska exportindustrin – kom varselvågen och uppsägningarna till byggsektorn. Tusentals sades upp. Det var en konsekvens för de byggbolag som såg pågående projekt skulle löpa ut under året utan att orderböckerna fylldes på.

Erfarenheterna från 1990-talets finans- och fastighetskris pekade på att risken var stor att krisen skulle bli långvarig.

Med facit i hand visade sig krisåret 2009 bli ett trots allt bra år för byggsektorn. I stort sett samtliga storbolag hade marginaler på historiskt höga nivåer eftersom projekten genomfördes med 2007 och 2008 års priser men till krisårets betydligt lägre kostnader.

Redan i mars 2010 började många företag märka av en tydlig uppgång. Strax före sommaren kom de första tecknen på stor arbetskraftsbrist. Enbart Nya Karolinska ger tusentals nya jobb hos Skanska och underleverantörsledet men även de övriga storbolagen rapporterade stora rekryteringsbehov som en följd av tvåsiffriga ökningar av orderingången.

Är krisen därmed över? Var den bara ett drygt ettårigt hack i konjunkturkurvan som dessutom visade sig vara en ekonomisk vinstlott?

I en mycket tänkvärd artikel i senaste numret av Fastighetstidningen, nummer 7-10, beskriver analytikern Arvid Lindqvist hur riskerna ser ut i ett globalt perspektiv och hur de kan komma att påverka den svenska fastighetsmarknaden.

"Vi befinner oss i en vändpunkt i historien där den ekonomiska världskartan ritas om i takt med att statsfinanserna saneras och globala obalanser rättas till. Den stora frågan är hur detta kan påverka den svenska fastighetsmarknaden", skriver Lindqvist.

För ett exportberoende land som Sverige är beroendet av återhämtning i EU och USA stort. Samtidigt måste många länder sanera sina statsfinanser efter krisen. Världen kommer då att delas upp i överskottsländer och underskottsländer när det gäller statsfinanserna. Lindqvist spår att detta ökar protektionismen i världen även om ökade handelshinder maskeras som produktsäkerhets- och miljökrav.
Då kommer överskottsländer som Sverige, Tyskland, Finland, länder i Asien och Sydamerika att möta sin minskande export med reformer som stimulerar ökad inhemsk konsumtion och investeringar.

"Sveriges stabila ekonomiska förutsättningar skapar sunda fundament för vår fastighetsmarknad", menar Lindqvist. Han tror på ett skifte när det gäller investeringar i nya byggnader från lokaler till industrin till satsningar på den växande inhemska ekonomin. Industritunga län som Västra Götaland, Kronoberg och Blekinge kan komma att behöva ändra sin ekonomiska struktur efter denna utveckling medan regioner som Stockholm och Malmö kan fortsätta sin pågående inriktning mot tjänster och privatkonsumtion.

För fastighetsinvesterare gäller Lindqvists huvudbudskap: "Fastighetsmarknaden – ett bra alternativ i en osäker värld". För byggbolagen är det ett välkommet budskap om fortsatt stabil tillväxt.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.