Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Fjärde zonen välkomnas

Den första februari 2015 planeras skärpta energikrav. Boverkets förslag får tummen upp.

Publicerad: 5 september 2014, 14:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BBR

Den första juli i år trädde en ny BBR, Boverkets byggregler i kraft. Den innehåller ändringar i de flesta avsnitten. Men endast en liten förändring i avsnitt nio, om energikraven, genomfördes vid halvårsskiftet. Den första februari 2015 planeras nya skärpta energikrav och Boverkets förslag har nu varit ute på remiss hos en omfattande krets av intressenter i byggsektorn.

Byggindustrin skrev om förslaget den 22:a augusti och om Veidekkes svar på remissen. Remisstiden gick ut i veckan.

Boverket skärper reglerna för energianvändningen i nya hus och inför en fjärde klimatzon samtidigt som man lättar på reglerna för små lägenheter upp till 35 kvadratmeter i nya flerbostadshus. Avsikten med de lättnaderna är att stimulera byggandet av ungdoms- och studentlägenheter.

Som Byggindustrin redan tidigare har rapporterat får förslagen tummen upp av branschen på många håll. Byggindustrins bloggare Johnny Kellner, miljöexpert hos Veidekke, välkomnade förslaget med att det är en anpassning till dagens byggproduktion där de större byggföretagen har gått i spetsen för att bygga energismart och på så vis drivit på utvecklingen.

”Boverkets förslag på kravnivå är satt så att det bör stimulera enskilda bolag att konkurrera med att uppnå en ännu lägre energinivå”, skrev exempelvis Veidekke i sitt svar på remissen samtidigt som bolaget ställer sig kritiskt till den aviserade tidpunkten för ikraftträdandet, den första februari nästa år – ytterligare förändringar är nämligen redan aviserade.

Sveriges Byggindustrier, BI, instämmer på denna punkt i kritiken mot de återkommande och täta förändringarna av BBR under senare år.

BI anser att Boverket bör samordna ändringarna bättre. Förändringar bör göras högst vartannat år om inte synnerliga skäl till snabbare förändringar finns, skriver BI i sitt svar.

Man anser också att Boverket när de föreslår förändringar samtidigt gör en samlad konsekvensanalys av de ändringar som föreslås.

Och i likhet med Veidekkes Johnny Kellner vill BI att Boverket ger byggsektorn bättre möjligheter till planering och framförhållning. BI vill att Boverket redovisar en preliminär plan för framtida förändringar.

I huvudsak tycker BI att de aviserade förändringarna är bra.

”Sveriges Byggindustrier tillstyrker de nu föreslagna förändringarna av energihushållningskraven i BBR. De föreslagna minimikraven är väl avvägda i förhållande till den teknik- och efterfrågeutveckling som skett under senare år. Vi välkomnar särskilt förslaget att införa en ny klimatzon IV i sydligaste och sydöstra Sverige, även om vår bedömning är att zonindelningen fortfarande är alltför grov för att möjliggöra industriellt byggande fullt ut”, skriver BI i veckan i sitt svar till Boverket.

Att det är nödvändigt att i snabb takt fortsätta att utveckla material och metoder och teknik för att klimatanpassa och energieffektivisera våra byggnader inser byggföretagen sedan länge.

Byggföretagen har i denna strävan under en lång tid byggt hus som ligger långt under kraven på energiförbrukning än vad som stipulerats i BBR. Drivkraften bakom en utveckling som på detta sätt sker i byggbolagen själva är just behovet av det som både BI och Veidekke efterlyser i sina remissvar – behovet av förutsägbarhet och möjligheten att organisera industriellt byggande.

Industriellt byggande är kanske ett av de smartaste sätten att effektivisera de resurser som används i själva uppförandet av nya byggnader.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BBR

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.