Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: Folkhemmets herrklubb

Anders Carlén om jäv och symbolvärde.

Publicerad: 4 oktober 2019, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Året är 1928. Amelia Earhart blir den första kvinna som passerar med flyg över Atlanten, kungariket Albanien utropas med Ahmet Zogu som kung och på biograferna visas den första tecknade ljudfilmen med Musse Pigg i huvudrollen. Hemma i Sverige sjunger en 17-årig Jussi Björling upp för en hänförd skara från Stockholmsoperan, i Volvos fabriker färdigställs den första lastbilen och i riksdagen lanserar Socialdemokraternas ledare Per Albin Hansson för första gången uttrycket Folkhemmet: en metafor för ett samhälle, politiskt organiserat för att ta väl hand om alla medborgare och ge dem en grundtrygghet.

När Socialdemokraterna kommer till makten några år senare får folkhemsidén ligga till grund för en rad stora sociala förändringar: folkpension, lagstadgad tvåveckorssemester och allmän sjukförsäkring. Dessutom satsas det på byggandet, vilket resulterar i såväl funktionalism som, ett par decennier senare, miljonprogram.

Folkhemsideologin är en framgång för Per Albin, framför allt på jobbet men även privat. Hans bästa kompis (jäv, någon?) Olle Engqvist är nämligen i full gång med att bygga ett dussin radhus i Ålsten utanför Stockholm och om statsministern önskar kan han få ett alldeles eget Folkhem – mitt bland vanligt folk, dessutom.

Symbolvärdet är skyhögt – liksom nivån på olämplighet om det hade skett i nutid – och skulle senare tas efter av Olof Palme som levde radhusliv i Vällingby några år senare. Dock utan den extra tillbyggnad på ett antal kvadrat som hans företrädare fick i Ålsten.

I Byggindustrin nummer 14 2019 kikar vi närmare på byggmästarna och arkitekterna som omvandlade folkhemstanken till realitet. Du hittar listan på sidan 64.

Dessutom granskar vi digitaliseringens stora utmaningar, går på sammanträde med Sveriges Byggindustriers nya ordförande samt cyklar tillbaka till 1920-talet och dåtidens stora arenabygge: Hornsbergsvelodromen.

Till sist: Även folkhemmet har ett pris, och i dag kostar ett radhus – bland vanligt folk – på Ålstens-gatan närmare 13 miljoner kronor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.