Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Förutsägbarhet - ordet har framtiden för sig

För samhällsbyggnadssektorn kan förutsägbarhet bli en rejäl vitamininjektion. Utan att vi skriver ut själva ordet finns det ändå under ytan i minst tre texter i veckans nummer av Byggindustrin.

Publicerad: 15 juni 2010, 11:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi gör 52 sidor denna gång med extra mycket läsning eftersom vi kommer att ha ett sommaruppehåll som sträcker sig fram till augusti. Jag rekommenderar varmt att Du, käre läsare och så många som möjligt av dina 24 000 läsarkollegor (enligt Sifos Orvestomätning 2010) tar en stund i sommarvärmen och läser Ingrid Kindahls intervju med Reinhold Gustafsson. I december fyller Reinhold 90 och åren ger honom ett unikt perspektiv över samhällsbyggnadskonstens utveckling.

Ingenting av de första nio tiondelarna av texten präglas av förutsägbarhet. Reinhold Gustafsson konstaterar tvärtom att ifall han hade vetat det han idag har facit på så hade han sannolikt fattat helt andra beslut. Till exempel fortsatt så där 20 år till som aktiv. En spännande tanke.

Mot slutet av intervjun kommer han sammanfattningsvis in på den delen av verksamheten som varje byggare måste hantera - lönebildning och den fackliga förhandlingsordningen. Med sitt långa perspektiv liknar Reinhold de hittills särpräglade relationerna till Byggnads vid skråsystemet. Det är ackorden som är problemet, det finns för mycket av "bluffackord" i omlopp menar han. I själva verket handlar det då om löneförhandlingar i efterhand var tredje månad.

När det fungerar på det sättet kan kostnaderna aldrig beräknas i förväg. Det är också den punkten som är den mest centrala i EG-domstolens avgörande i Lavalmålet och det som gjorde att det under konflikten konkursade lettiska byggbolaget till mångas överraskning vann.

Med det nya byggavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads, som signaliserar mer konstruktiva relationer mellan parterna, att öka möjligheterna för byggföretagens att beräkna kostnader för projekten. Det hoppas Reinhold Gustafsson. Förutsägbarhet, med andra ord.

Det som annars utmärker byggsektorn är bristen på balans mellan den totala investeringen i projektering, administration, konstruktion, medarbetare och material och den risk som byggaren tar.

Det krävs ett kallt huvud för att genomföra varje riskprojekt med tillräckligt god lönsamhet.

"Riskerna är enorma och marginalerna är små. Det är lätt att räkna fel", konstaterar Reinhold Gustafsson. "Och räknar man fel, då får man jobbet."

Just det problemet är också en av drivkrafterna bakom vårens stora händelse i bygg-Sverige: OPS-lösningen för Nya Karolinska Sjukhuset, NKS. Som alltid när något helt nytt lanseras för första gången i Sverige blir kritiken massiv. Så också denna gång. Men påfallande snabbt slöts en kompromiss mellan de största landstingspartierna som säkrar genomförandet av OPS-projektet. Därmed har den politiska risken eliminerats.

I övrigt innebär just filosofin bakom OPS, offentlig/privat samverkan, att man skapar en modell för riskberäkningar. Offentliga projekt genomförs med stora inslag av privat finansiering samtidigt som OPS-bolaget tar på sig ansvaret för driften av anläggningen under flera decennier.  

För att Skanska ska kunna uppfylla det detaljerade avtalet med landstinget i Stockholm, måste företaget bygga och leverera rätt kvalitet och leverera rätt funktion i rätt tid. De som tjänar på att Skanska klarar av att leverera enligt avtalet är landstinget men också Skanskas OPS-bolag som ska driva det nya jättesjukhuset in på 2050-talet.

Att navigera rätt i ett sådant tidsperspektiv kräver bra verktyg och rigorös kontroll i alla led. Det är osannolikt att Skanska skulle ha tagit på sig en sådan risk utan skarpa verktyg, i det här fallet BIM, building information modelling.

Vi skriver om Skanskas BIM Competence Center i Finland, där koncernen samlat sina experter från hela världen. I detta sommarnummer lanserar vi också våra nya teknikkrönikörer Mårten Lindström och Rogier Jongeling som i fortsättningen kommer att belysa och förklara BIM:s genombrott på bred front och betydelse för samhällsbyggandet.

Trevlig sommar!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.