Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Framtids- eller forntidskongress?

Byggnads kongress häromveckan, den femtonde i ordningen, pekade i två riktningar (minst) denna gång.

Publicerad: 8 juni 2010, 11:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förbundet har flera gånger under de senaste åren utrett sin organisation. Kan den något yviga strukturen med dryga 20-talet mycket självständiga avdelningar samlas till färre, fortfarande självständiga men mer samordnade regioner?

Svaret på den frågan var inte självklar. Den typen av förändring har stoppats förr. Men denna gång bejakades den av kongressen och ska genomföras före utgången av 2011.

Samtidigt valde kongressen en ny andreordförande, Johan Lindholm, som med stor sannolikhet blir den som tar över ordföranderollen när Hans Tilly om två år ska lämna över.

Det var inget enkelt val för kongressen. Thomas Gustafsson har varit andreordförande under åtta år och hade gärna fortsatt. Han hade stöd av Hans Tilly och stark uppbackning bland många delegater men det räckte inte för att segra i den slutna omröstningen.

Johan Lindholm å sin sida har väckt respekt under sina år som ordförande för Byggettan, där han tillträdde i december 2005 och snabbt fick namn om sig att vara en betydligt mindre dogmatisk ledare än sina föregångare och mer resultatinriktad som företrädare för enskilda medlemmar.

Är det detta som är signalen som Byggnadskongressen skickar när den genom valet av Johan Lindholm indirekt pekar ut Hans Tillys efterträdare?

Så enkelt är det inte, det är att övertolka betydelsen av omröstningen. För Byggnads del har ett stort förnyelsearbete inletts i och med upptakten till det nya Byggavtalet som undertecknades för en dryg månad sedan och som träder i kraft i november i år.

Framförhandlandet av nya Byggavtalet krävde en rejäl självrannsakan hos bägge parter. Fortfarande tidigt på våren 2009 var det otänkbart att "förhandla" på annat sätt än via det traditionella skyttegravskriget. Men resultatet blev ändå annorlunda än tidigare. Avtalstexten, med Medlingsinstitutet som inspiratör, pekade ut vägen fram mot ett nytt gemensamt Byggavtal 2010.

Från Byggnads sida kom uppbackningen för en förändring från Hans Tilly och Thomas Gustafsson, och genom det praktiska förhandlandet främst genom Torbjörn Johansson och Torbjörn Hagelin.

De båda sistnämnda valdes också av kongressen till avtalssekreterare respektive förbundssekreterare, en bekräftelse på hur kongressen ser på årets avtal och det nya Byggavtalet.

Så långt pekar Byggnads 15:e kongress framåt.

Andra inslag var de helt förväntade med starka inslag av hyllningar till facklig-politisk samverkan, framför allt symboliserad av Hans Tillys överräckande av en jättecheck, en halv gånger en meter, på en miljon kronor till socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Detsamma gjorde Hans Tilly till Göran Perssons valrörelse 2006. Mona Sahlin i sin tur lovade att avskaffa Lavallagen, att se till att facket även i fortsättning ska få lov att administrera a-kassorna samt att avgifterna till dessa ska sänkas till under hundralappen. Facklig-politisk samverkan. Betalt-kvitterat.

Komikern Henrik Schyffert slog redan öppningsdagen an kongresstonen när det gäller uppslutningen bakom socialdemokraterna med "I år tar vi dom" och en knuten högernäve i luften. Schyffert levererade en lång rad vitsar och exempel på hur orimlig valfrihet är, vare sig det handlar om vården eller utbudet av tv-kanaler eller frukostflingor. Han fick med ironisk humor kongressen med sig på budskapet "det var bättre förr".

Problemet med detta är bara att det visserligen ger höga komikerpoäng men inte är speciellt skärpt som framtidsprogram betraktat. Vare sig för facket eller för socialdemokratin.

Att Svenskt Näringsliv öppet kritiserar alliansregeringen, främst i skattefrågor och kring Las, känns på detta sätt befriande. Regeringen ser i dessa frågor Svenskt Näringsliv som ett särintresse bland andra.

Mona Sahlin, som haft samma uppfattning om facket tidigare, skulle aldrig våga tänka detta i dag.

Men för Byggnads del är redan den medellånga framtidsfrågan vad medlemmarna tycker. Socialdemokraterna tappar väljarstöd. Är det inte troligt att Byggnads enskilda medlemmar börjar spegla också denna förändring?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.