Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Framtidsjobb för alla

Det finns få, om ens några, andra branscher som kan erbjuda blivande medarbetare lika spännande, utmanande men också - i en otrygg värld - säkra framtida jobb som samhällsbyggnadssektorn.

Publicerad: 10 november 2011, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Detta påstående är inte svårt att leda i bevis:
De stora talen inom bygg är imponerande. Fastighetsbeståndet värderas enligt Sveriges Byggindustriers ekonomer till omkring 5 000 miljarder kronor. Tillsammans med infrastruktur som vägar, broar, hamnar, flygplatser och annat utgör det vi hittills byggt ungefär hälften av nationalförmögenheten.

Och det är ingen statisk, oföränderlig förmögenhet. Arbete pågår. Varje år tillkommer ytterligare någon procent i nybyggnation när det gäller fastighetsbeståndet.

Vägs denna nybyggnation samman med allt som görs inom infrastrukturen, omsätter hela sektorn svindlande tusen miljarder kronor årligen. Det är ett snitt de senaste åren.

När det gäller infrastrukturen som andel av den samlade nationalförmögenheten är kanske ingen exakt värdering möjlig. Man får snarare ställa en rad utmanande frågor med betydelse för BNP:
Vad betyder en väl fungerande infrastruktur för effektiviteten i näringsliv och samhälle? Vad betyder den för möjligheterna att bo och arbeta på olika platser? Hur långt kan man pendla på en timme och på vilket sätt och till vilken kostnad? Vilken typ av infrastruktur bidrar till bästa miljöval? Hur långsiktigt hållbar är den?

Hur man än ser på detta, om man ur ett investerarperspektiv agerar långsiktigt klokt eller håller tillbaka satsningar av kortsiktigare ekonomiska orsaker, så talar det mesta för att den svenska byggmarknaden kommer att omsätta ungefär lika mycket som i dag – eller mer.

För en faktisk ökning av byggandet talar många faktorer samtidigt:
• Sveriges befolkning växer och inflyttningen till storstäderna växer mest. Vi är snart 10 miljoner invånare och en växande Stockholmsregion är med utbyggd infrastruktur på god väg mot två.

• I förhållande till bostadsbehovet har vi under snart ett årtionde byggt kanske hälften av de bostäder marknaden ropar efter. Tar vi itu med den ackumulerade efterfrågan skulle bostadsbyggandet utan vidare kunna fördubblas.

• För det tredje: Miljö- och klimatmålen som ska uppfyllas de närmaste 40 åren betyder att stora summor måste investeras i den befintliga bebyggelsen. Med tanke på att nybyggnationen bara svarar för någon procent i förhållande till helheten, inser var och en att den största utmaningen för samhällsbyggnadssektorn ligger här. Hur ska ombyggnationen finansieras? Vilka typer av åtgärder är kostnadseffektivast?

Men den främsta frågan är – vilka är det som ska göra jobben?

Redan i dag svarar samhällsbyggnadssektorn med sina omkring 500 000 medarbetare för 11 procent av alla jobb i Sverige. Byggindustrins andel av detta har varierat över konjunkturerna de senaste tio åren men pendlar kring dryga 300 000 medarbetare på årsbasis. Detta samtidigt som ett mycket omfattande generationsskifte pågår i byggföretagen.

Hur vi än värderar alla dessa grundfakta, kan vi definitivt konstatera att för alla dem som lockas till karriärer inom samhällsbyggnadssektorn är framtidsutsikterna rent jobbmässigt lysande. Och detta oavsett om du är kille eller tjej, om du är etnisk svensk eller invandrad svensk.

Tekniskt sett ställer miljö- och energi-målen höga krav på nya smarta lösningar.Men byggsektorn har nog aldrig varit så redo som i dag att svara på utmaningarna. Hela sektorn är på väg in i en teknisk och industriell revolution. Och denna utveckling talar för att samhällsbyggnadssektorns attraktionskraft för karriärplanerande ungdomar är på starkt uppåtgående.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.