Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Genombrott för digital läsning av Byggindustrin

Logisk utveckling när NCC öppnar för digitala prenumerationer.

Publicerad: 18 oktober 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Varje teknikskifte ger nya möjligheter. Förutsättningarna för industrialismens genombrott var att kraft överfördes i mekaniska rörelser som tyglades till att utföra vissa arbetsmoment. Det krävde i sin tur att arbetet måste organiseras så att den tyglade kraften blev en fördel jämfört med vanligt hantverk.

Vattenkraft kunde tyglas till att driva hjul som i sin tur drev stånghammare, sågar och andra enkla uppgifter där mänsklig muskelkraft med stor fördel ersattes. Fördelen var dubbel rent produktionsmässigt. Mer kraft bakom hammaren och släggan men också ett incitament att organisera.

Dagens digitalisering kan därmed ses som en fortsättning på det som inleddes under senmedeltiden. Men dagens tekniksprång skiljer sig i tempot. Hjulen snurrar allt snabbare, månad för månad, vecka för vecka, dag för dag.

En våg av förändringar

Tekniken i sig, för byggsektorn digitala verktyg som BIM men inte minst digitaliseringen av all kommunikation mellan människor i såväl produktion som konsumtion är redan i sig en våg av förändringar jämfört med hur det såg ut för tio år sedan, tidpunkten när Apple inledde en epok som ger oss ständig uppkoppling till ett allt mångkunnigare globalt nätverk och obegränsad datorkraft.

Att denna utveckling har sin lika snabba motsvarighet i hur vi producerar varor och tjänster, för ut dem till marknader eller öppnar för marknaden att själva komma direkt till producenterna följer exakt samma logik som tidigare teknikskiften. Samhället i sig förändras. Och oftast till det bättre.

Elektrifieringen för 100 år sedan gav oss ljus, telefoni och effektivare maskiner. Olja och bensin blev lösningen för bilism och flyg och gav upphov till några av världens största tillverkningsföretag. Dessa i sin tur hade behov av att hålla reda på alla anställda, löner, tider, leverantörer och fakturor.

IBM och liknande företag löste det behovet med datakraft i form av stora magasin av hålkort – en teknik som fortfarande var vid liv för 50 år sedan innan det ersattes av magnetband med lagrade ettor och nollor. Mycket av fortsättningen har handlat om mer datakraft i mindre format och programutveckling.

Allt mer digitalt i byggsektorn

För byggsektorn där varje projekt är högst påtagligt fysiskt kommer hantverksinslaget sannolikt alltid att existera. Men hur stort inslaget av industrialisering, prefab och digitalt rattande av projekten blir har ingen bortre gräns. Och fokus är på miljön och minskat klimatavtryck.

Byggindustrin har sedan 1931 speglat och beskrivit utvecklingen. Vår grund, journalistiken, prenumeranter, annonser, tryckerier och brevbärare är en del av mediabranschen som i sig är under snabb förändring. Efter snart 90 år fortsätter vi att öka, gynnade av vår specialisering, koncentrationen på bygg och teknik.

Varje vecka blir vi lästa av 30 000 personer visar Orvesto Näringsliv i september 2017, en ökning med 36 procent, framför allt förklarad av en stark ökning i digitala prenumeranter. När NCC med start denna vecka öppnar för digitala prenumerationer för samtliga 4 000 tjänstemän, är det enligt en logik som de har gemensam med tidningen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.