Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Hål i huvudet att minska på Rot"

"Obegripligt att skrota ett sådant system", tycker Staffan Åkerlund.

Publicerad: 16 april 2015, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När Mårten Lilja, vd för det socialdemokratin och Byggnads närstående Riksbyggen, intervjuades i förra veckans Byggindustrin, talade han i klartext om sin motvilja till Rot-avdraget.

”Från Riksbyggens sida har vi länge varit kritiska till Rot-avdraget och sett behovet av att stimulera bostadsbyggandet. Vi behöver fler hyresrätter. Det har försvunnit många på grund av ombildningar.”

Det är som om det fanns en tydlig koppling mellan ett kraftfullt Rot-avdrag och hyresrätter, att de två företeelserna är kommunicerande kärl. Så är det naturligtvis inte.

När staten planerar för att höja hushållens skatter för sitt boende med över sex miljarder kronor för att slussa över hälften av summan, 3,2 miljarder i nya subventioner benämnda investeringsstöd, är det fråga om att avsiktligt lansera en ideologiskt motiverad begreppsförvirring. Socialdemokratin har hela tiden sett Rot-avdraget som ett bidrag – vilket i så fall följaktligen kan tas bort och växlas in mot ett annat bidrag med målet att få fart på en ny form av avtalsvägen hyresreglerade smålägenheter.

Just det faktum att regeringen väljer att göra de två verksamheterna Rot och nybyggnation av hyresrätter direkt kopplade till varandra är ett sätt att inleda ett stegvis slopande av Rot-avdraget. Minskningen från 50 procent till 30 är då ett första steg, motiverat av att ”ingen väl motsätter sig fler hyresrätter”. Eller?

Det är ett politiskt utspel av enklaste sort med förhoppningen att den breda allmänheten i Sveriges bostadsägande hushåll inte reagerar.

Rot-avdraget har inte varit ett perfekt system ur rent kameral synvinkel men har ändå fått jobbet gjort. Det har skapat incitament att sluta fuska med byggfakturor för både kunder och företag.

Före Rot-avdraget riktade sig fusket mest mot momsen. Hushållen kunde enkelt sänka kostnaderna genom att köpa byggjobben kvittolöst och svart. Oseriösa byggare kunde alltid lägga sig 25 procent under momsfakturerande företag. Det höll på att bli döden för såväl små som medelstora byggare. När sedan fler och fler bostadsrättsföreningar efterfrågade svartjobb blev denna undervegetation i byggsektorn tydligare. Något måste göras. Skattemoralen i stort stod på spel om den allmänna meningen var att bara en idiot kräver kvitto.

Rot-avdrag i tidigare tappningar tillgreps bara när det var lågkonjunktur. För att skapa fler jobb. Den här gången var motivet ett annat. Att få alla småskaliga byggjobb i skattesystemet genom att göra det olönsamt att fuska.

Det lyckades över förväntan – trots fusk med material som felaktigt fakturerades som arbete (stoppat med lagändring den 1 april i år).

Rot-avdraget har lyckats på flera fronter. Det har lett till ökande skatteintäkter, vida överstigande kostnaderna, det har stärkt skattemoralen, tillåtit hushållen att behålla mer av sina inkomster och därmed utrymme att förbättra sina bostäder – och inte minst – stärkt anställdas ställning på arbetsmarknaden.

Det är obegripligt att skrota ett sådant system. Det är hål i huvudet.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.