Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Helhetsgreppet på renovering

Miljonprogrammets uppgradering tekniskt och socialt är i bostadsbristens Sverige en av de största utmaningarna i vår tid. Byggtjänst har på ett föredömligt sätt gripit sig an idévärlden bakom uppgiften. I veckan presenterade man ett fjärde inslag i sin seminarieserie med att presentera den upprustning som genomförs i Eskilstuna av kommunägda Eskilstunas Kommunfastigheter.

Publicerad: 12 december 2013, 15:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Två företrädare för bolaget höll i varsin uppgift. Camilla Karlsson höll i det rent byggtekniska och hennes kollega Charlotte Kindmark beskrev renoveringen som en social agenda. Det är ett naturligt sätt för de stora kommunala ägarna av de snart femtio år gamla bostadsområdena att förhålla sig på.

För Sverige är definitivt inte samma land som vi var när områdena byggdes i högt tempo. Arbetsmarknaden har förändrats och framför allt demografin. I bostadskrisens 1960-tal var det viktigt att bygga bort trångboddhet och rester av fattig-Sverige genom att bygga hundratusen nya bostäder om året. Sverige var under genomförandet fyllt av goda visioner. Hyresrätter var den helt dominerande boendeformen, Hyresgästföreningen nådde sin absoluta peak i inflytande och hyresregleringen var nästan grundlagsfäst.

På gränsen till 2014 bidrar samma hyresreglering till att de fordom så mäktiga kommunala bostadsbolagen i många fall inte längre har en kassa att gripa sig an den tekniskt befogade renovering som krävs för att bostäderna ska nå en modern passivhusnivå. De hyresreglerade lägenheterna i Lagersberg i Eskilstuna bebos till stor del av betalningssvaga hushåll. Arbetslösheten är hög.

Nu genomför kommunen en omfattande men ändå begränsad energirenovering. Man vill stanna vid en marginell hyreshöjning. 330 kronor högre hyra ovanpå en snitthyra på 6 000 kronor i månaden bedöms de flesta klara av.

Sannolikt bygger kalkylen på en överslagberäkning av Eskilstuna kommun. Tar den ut de fulla renoveringskostnaderna för en fullskalig renovering till passivhusnivå skulle samma hyra landa på omkring den dubbla jämfört med i dag, 12 000 kronor per månad för en normaltrea. Arbetslösheten gör då att kommunen ändå får betala – men från andra konton.

Så ser situationen ut i många kommuner. Det är också bakgrunden till att en renoveringspionjär som Alingsåshems vd Ing-Marie Odegren menar att den ekonomiska kalkylen för en verkligt effektiv energirenovering måste inkludera samhällets ekonomi som helhet.

Gör man det så är även omfattande energirenoveringar också ekonomiskt sett alltid lyckade, är hennes klara uppfattning.

Men det sätter också fokus på arbetsmarknadens funktionssätt. Vi har regleringar och strukturer i form av lagar och avtal som är samtida med miljonprogrammet. Dessa måste utvärderas mot hur effektiva de är när det gäller att människor får jobb. Är reglerna inkluderande eller exkluderande? Vi vet alla hur viktigt arbetslivet är för att ge nyanlända invandrare en roll i samhällslivet.

Somaliska flyktingar brukar beskrivas som en av de grupper som har den allra svåraste och längsta vägen till ett svenskt jobb. Samtidigt är det ett faktum att samma flyktinggrupp som i stora skaror haft lyckan att ta sig till New York i normalfallet har goda chanser att få jobb inom loppet av några få veckor.

De sociala projekt som de kommunala bolagen genomför samtidigt som renoveringarna är viktiga och nödvändiga. Det handlar ytterst om att få de boende att känna stolthet och engagemang i sitt område, med miljöerna, med grannarna. Men den verkliga nyckeln till framgång med renoveringen av miljonprogrammet ligger i hur vi lyckas med jobbfrågan. Alla måste få chansen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.