Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Historisk utmaning för betongen"

Betongindustrin står nu inför stora utmaningar, konstaterar Anders Carlén.

Publicerad: 6 november 2019, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förutom att Marcus Vitruvius Pollio lade de anatomiska grunderna för da Vincis klassiska konstverk Vitruvianske mannen så var han också upphovsman till den romerska storsäljaren De architectura libri decem – Tio böcker om arkitektur.

Verket, som gavs ut strax före Jesu födelse och som fortfarande finns att hitta på bättre rustade boklådor, avhandlade alltifrån arkitektens roll vid ett bygge till konkreta anvisningar för hur man konstruerade bostadshus och tempel. Det är också i detta verk som betong omnämns för första gången, och hur det framställs: med en kombination av bränd kalk och vulkanaska hade romarna fått till ett fungerande bindmedel som de använde friskt i alltifrån akvedukter till amfiteatrar – och resultatet finns fortfarande att beskåda i Panteheons väldiga kupoltak 45 meter ovanför mark.

Men när romarriket föll samman försvann också stora delar av ingenjörskunnandet – och betongen ersattes i stället av träkojor och enklare stenhus.

Först många hundra år senare återfanns Vitruvius verk i ett schweiziskt kloster men det skulle passera ytterligare sekler innan britten John Smeaton uppfann en egen betongblandning till sin nyuppförda fyr och därmed bjöd på en renässans för mirakelmedlet.

Till Sverige kom betongen vid 1800-talets mitt, och några år senare anlades den första fabriken i Lomma, som inom kort skulle åtföljas av fler – varav många existerar än i dag.

Betongindustrin står nu inför stora utmaningar i samband med den väldiga klimatanpassning som görs, och hur de ska lyckas med det kan du läsa mer om på sidan 16.

Apropå betong och historia: I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll – du hittar hela historien på sidan 46.

Däremot tycks inte behovet av att avskärma sig ha minskat, tvärtom, enligt Johan Larsson, vd för Nyab som snart omsätter 1 miljard kronor – på att bygga staket. Du hittar hela artikeln på sidan 40.

Läs hela tidningen i pdf-format här.

Vi ses om en månad!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.