Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Historiskt avtal 2

Årets avtalsrörelse mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads hade problem in i det sista. Fortfarande i torsdags i förra veckan var det tre frågor som skilde parterna så pass mycket att den varslade konflikten med start denna vecka verkade ofrånkomlig.

Publicerad: 9 mars 2012, 12:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den nya andan av dialog och gemensam vilja att förbättra relationerna och själva förhandlingsordningen som det nya byggavtalet från 2010 har varit som bortblåst. Parterna har skyllt på varandra och bitterheten på bägge sidor var tydlig.
Därför var det avtal som undertecknades av parterna i måndags, efter att ha funderat på medlarnas bud under precis ett dygn, mycket konstruktivt.
Om upptakten till årets avtal på de flesta punkter mycket liknade en återgång till det konflikskapande gamla byggnadsavtalet tiden före 2010, betydde årets avtal att bägge sidor nu sluter upp fullt ut bakom principerna i Byggavtalet 2010.

För Byggnads ordförande Hans Tilly var avtalet i måndags särskilt glädjande. Han avgår i vår och lämnar över ett stort förbund, ett av de allra starkaste i LO-familjen. Under Tillys ledning har Byggnads genomgått sin största förändring i modern tid.

Dels har en ny generation förhandlare trätt till på central nivå, det inleddes redan för ett par år sedan med förhandlingschefen Torbjörn Johansson när denne tog över efter Gunnar Ericson. Men också den kanske största förändringen - omorganisationen runt om i landet när två dussin avdelningar med i stort sett självstyrande ombudsmän, har gjorts om till elva regioner.

Detta blev klart vid årsskiftet och betyder ett stort generationsskifte också på lokal och regional nivå.

Det är betydelsefullt för fortsättningen när det nu gäller för BI och Byggnads att sjösätta avtalet 2012 och få uppslutning för det i de fortsatta företagsförlagda förhandlingarna om prestationslöner i nybyggnadsprojekten. Åren efter 2010 års avtal gick det nämligen sådär, vilket ett stort antal strandade förhandlingar i Skåne, Västsverige och Linköping med flera regioner ger bevis på.

Medlartrion Bengt K Å Johansson, Lars Josefsson och Malte Eriksson, hade en tuff uppgift att få parterna att enas kring tre mycket svåra punkter: lönenivån där kraven fram till helgen låg dryga procenten över industriavtalets märke, att säkerhet och arbetsmiljö skulle regleras i själva kollektivavtalet i stället för i ett brett samarbete som BI ville och slutligen retroaktivitet för överenskommelser efter strandning.

Här har medlartrion lösa upp knutarna på ett sätt som många trodde var omöjligt. Dels fick man detta stora avtalsområde att respektera industriavtalets märke, det vill säga gränsen för vilka löneökningar exportindustrin tål utan försämrad konkurrenskraft, men också en ny metod att ta sig an hur pretationslönerna ska hanteras i regionerna.

Medlarna har varit mycket tydliga på att förhandlingarna om ackorden har nått vägs ände. Det har till och med talats om en kollaps, vilket de många strandningarna visar. Nu skapas i stället en opartisk instans, en lönenämnd, som får utvärdera rätt nivå på prestationslönerna på orten som parterna får acceptera.

Byggnads fick igenom sina krav kring säkerhet och arbetsmiljö i så måtto att arbetsgrupper ska arbeta med frågorna inom ramen för det nya avtalet.

Det övergripande intrycket av måndagens överenskommelse är att den innebär en fortsättning på 2010 års historiska avtal som redan det signalerade en ny och bättre grund för en konstruktiv dialog mellan parterna om hur byggsektorn ska stärka konkurrenskraften för svenskt byggande.

Hans Tilly kan nog känna sig nöjd. Han har varit med om en dramatisk förändring av byggsektorn under sitt ordförandeskap. För Ola Månsson, BI: s nye vd sedan precis ett år, var det en framgång att slippa en inledning inom sitt fögderi med en dyrbar storkonflikt. Nu kan han ägna sig åt en lång rad andra angelägna uppgifter.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.