Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hitta den politiska lösningen!

I premiärnumret av nya Byggindustrin förra veckan skrev jag om bakgrunden till miljonprogrammet – det program som både var en del av boendets modernisering, men framför allt ett svar på ett mycket stort bostadsbehov.

Publicerad: 21 mars 2012, 14:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Av två skäl befinner vi oss nu i samma situation när det gäller behovet av nya bostäder. Rekordkullarna upprepar sig och befolkningen växer som en följd av att Sverige numera är en invandrarnation.

Detta ger stora möjligheter till ekonomisk tillväxt – under förutsättning att vi griper oss an utmaningarna som följer av befolkningstillväxten som framför allt koncentreras till våra storstadsområden.

I debatten om bostadsbrist finns det en stark underton att det är byggföretagens fel att det byggs för lite. Det finns många byggrätter som skulle kunna utnyttjas bättre om bara byggföretagen ville, heter det emellanåt.

Så enkelt är det inte. Byggsektorn är visserligen en marknad men byggsektorn måste fortsatt drivas med normala vinstmarginaler oavsett hur mycket byggbar mark man har i attraktiva lägen.

Att bygga bostäder av sociala, samhälleliga motiv är visserligen en uppgift för samhällsbyggnadssektorn men med betoning på samhällets ansvar.

Samhället som sådant har ett stort behov av 100 000-tals nya bostäder mot bakgrund av tidigare försummelser men i lika hög grad av att aktörerna som är verksamma i sektorn faktiskt är lönsamma så att de kan vara trygga arbetsgivare för sina medarbetare.

Det handlar om att två ekosystem – samhällets och företagens – måste kunna samsas och underlätta för varandra för att det ska kunna resultera i det som så högtidligt benämns samhällsbyggnadssektorn.

Ska vi därför kunna bygga i kapp tidigare års faktiska underskott och samtidigt fylla en rimlig nybyggnadskvot av bostäder måste initiativet vara just samhällets.
Hur ska det gå till? Varför inte börja på samma plats som förra gången – i riksdagen. Finns den politiska viljan samlad så går det att komma vidare med alla dellösningar som behövs. Det behövs många dellösningar eftersom problemen har många dimensioner.

Det handlar självklart om statens roll i förhållande till mer eller mindre självstyrande kommuner, det handlar om den infrastruktur som är nödvändig och där staten har sitt huvudansvar.

Men det är också en stor möjlighet att gripa sig an uppgifter långt utöver bristen på bostäder. Med ett nytt miljonprogram, kanske på 20 års sikt denna gång, skulle byggsektorns roll som motor i ekonomin få helt nya muskler som jobbskapare med återverkningar i de flesta branscher och för den offentliga sektorn.

En nationell politisk satsning på att lösa bostadsbehoven, skulle bli en mycket verksam metod att öppna arbetsmarknaden med nya jobb för de grupper som har svårt att etablera sig där. Varje nytt byggprojekt medför en mångfald nya servicejobb.

1960-talets finansminister Gunnar Sträng visste detta och använde dåtidens samhällssträngar att spela på. 2012 ser strängarna delvis annorlunda ut. Få tror att tillväxten inom detta område kan regleras eller subventioneras fram.

Men rikspolitikerna kan inte abdikera från sitt ansvar av detta skäl. Det finns självklart lösningar på detta politiska dilemma. Nu är det hög tid, övertid, att hitta lösningen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.