fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Hundratals jobb behövs"

Publicerad: 22 januari 2015, 11:18

Överskottsmålet – en helig princip att granska

Ämnen i artikeln:

överskottsmålarbetsrättLas

Insikten att det icke byggda har ett mycket högt pris växer nu snabbt i samhället. I en debattartikel i Dagens Nyheter i veckan vill de fem samverkande byggfacken i 6f att Sverige överger sitt överskottsmål för att skapa nya resurser till en massiv utbyggnad av bostadssektorn och i ny infrastruktur.

Regeringen borde i det här läget initiera en offentlig diskussion om hur det framtida budgetpolitiska ramverket ska se ut. Genom ett mål om budget i balans i stället för överskott skulle välbehövliga resurser frigöras för satsningar på välfärd, bostäder och infrastruktur. I denna offentliga diskussion bör regeringen välkomna en diskussion om ett investeringsmål,” skriver Mikael Johansson, Målarna, Johan Lindholm, Byggnads, Magnus Pettersson, Fastighets, Janne Rudén, Seko och Jonas Wallin, Elektrikerna.

Mot bakgrund av situationen på bostadsmarknaden och det mycket stora behovet på infrastrukturområdet borde överskottsmålet vara en av dessa heliga principer att granska först. Byggfacken har givetvis en stor poäng i detta.

2015 står vi inför mycket stora utmaningar som måste finansieras och lösas med bibehållen budgetdisciplin.

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson sätter fingret på den största uppgiften 2015 och framåt. Tre akuta områden som alla kräver snabba lösningar mot bakgrund av den stora flyktinginvandringen – arbete, utbildning och bostäder.

2014 innebar inledningen på en helt ny nivå på flyktinginvandringen och statens utgifter har på bara några år ökat från omkring 20 miljarder kronor om året till det dubbla, den nivå som Migrationsverkets prognoser anger kommer att gälla framöver.

”Problemet är att den öppna migrationspolitiken kombineras med en stängd dörr när man väl har kommit hit och att det än så länge inte finns några tecken på att Sverige kommer att genomföra reformer som öppnar dörren”, skriver PM Nilsson.

Snarare förr än senare måste det göras en omfattande översyn av de regler som i dag skapar det utanförskap som drabbar hundratusentals invandrare.

Finansieringen är en sak. Staten kan låna till investeringar till bostäder och infrastruktur men kan knappast den vägen skapa hundratusentals nya jobb.

Här har politiker och arbetsmarknadens parter sin stora gemensamma uppgift att lösa. Går det inte att ta sig igenom Las-låset på arbetsmarknaden krävs det förmodligen speciallagstiftning som går runt och förbi den låsningen för att öppna arbetsmarknaden för alla nyanlända.

Moderna byggnadsarbeten kommer aldrig att bli låglönejobb. De är i de flesta fall kvalificerade specialistjobb. Men kraftigt ökat byggande ger många ringar på vattnet. Här kan öppnas för många nya tjänste- och servicejobb. Byggfacken bör se välvilligt på allt som kan fungera som integrerande instegsjobb på arbetsmarknaden.Detsamma gäller alla branscher och samhällssektorer. Utan dessa jobb havererar invandringen.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev