Ledare
Nomi Melin Lundgren: Hur kommer krisen att forma vår framtid?
Är det nu branschen tar klivet in i den digitala tidsåldern, funderar Nomi Melin Lundgren.
Publicerad: 27 april 2020, 08:57
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Baciller och virus som orsakar sjukdomar, ibland med dödlig utgång, har alltid äventyrat vår tillvaro. För ganska precis hundra år sedan härjade spanska sjukan – den dödligaste pandemi som världen hittills erfarit. Bara i Sverige dog 37 573 personer, enligt den officiella statistiken.
Parallellt med viruspandemin var tuberkulosen, lungsot som sjukdomen också kallades, utbredd i Sverige. I slutet av 1800-talet byggdes speciella vårdbyggnader, sanatorier, för att hejda spridningen och ge de sjuka bot.
Gunnar Boman, född 1941, var en av de personer som fick uppleva hur livet för de inlagda kunde te sig. Hela hans barndom tillbringades på sanatorier runt om i Sverige där hans pappa var läkare. Tanken att isolera de sjuka var tidens svar för att sätta stopp för sjukdomen, som runt sekelskiftet skördade omkring 1 miljon människors liv i Europa, berättar Bi Puranen, docent och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
Läs mer: Sanatorier - byggda för att bota.
Och nu lamslås jordens länder av coronaviruset covid-19. Människor dör. Land efter land stänger sina gränser, sjukvården går på högvarv, hela ekonomier sätts på paus. Antalet varsel i Sverige är högre än de var både under 1990-talskrisen och vid krisen i början av 2000-talet. Högre än under finanskrisen 2008.
Coronapandemin får effekter även i byggsektorn. Exakt hur och på hur lång sikt branschen påverkas är för tidigt att säga. Det finns företag som kommer att gå under. Människor som tvingas se sitt livsverk gå om intet. Anställda som blir av med sina jobb.
Men som uttrycket ”nöden är uppfinningarnas moder” så väl beskriver kan en kris också föda innovation och nytänkande. Kanske kommer vi att se tillbaka på tiden för coronaepidemin som tiden då byggbranschen på allvar tog klivet in i den digitala tidsåldern. Kanske blir 2020-talet en tid då nya affärsmodeller stöptes och hittade sin form och nya produktionsmodeller och kommunikationssätt tog ett språng. Kanske blir 2020 året då vi på allvar förstod att vi måste göra något åt den skenande klimatkrisen.
Det är de företag som förmår ta chansen att utvecklas och förnyas som kommer att gå vinnande ur den här krisen och definiera byggsektorn i framtiden.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nomi Melin Lundgren