Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Hyresmarknaden behöver fastighetsägarna"

Hyresrättens fulla potential tas på allvar av politiken, skriver Staffan Åkerlund.

Publicerad: 18 maj 2016, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklinghyresrätter

”Hyresreglering behöver inte vara fel, tvärtom, men om den är olyckligt utformad skapar den fler problem än den löser.”

Den något överraskande formuleringen finns i Fastighetsägarna Sveriges idéskrift ”En ny svensk modell är möjlig”, som återfinns som en bilaga i Claes Stråths rapport om hur dagens system för hyressättning ska utvecklas. Onsdagen 11 maj överlämnades den till regeringen.

Valde att hoppa av

Fastighetsägarna Sverige valde att hoppa av samtalen med Hyresgästföreningen och allmännyttans fastighetsägare Sabo när de insåg att det ur deras synvinkel inte skulle resultera i annat än kosmetiska förslag.

För mer nyproduktion krävs det mer. Mycket mer. Att rapportens förslag skulle åstadkomma en starkare ställning för hyresrätten i nyproduktionen stannar vid en from förhoppning.

Det är lätt att förstå frustrationen från den organisation som företräder en betydande andel av alla fastighetsägare med hyresrätter som affärsidé.  Det är ingen slump att nya hyresrätter enbart är en liten rännil jämfört med den lugna floden bostadsrätter och annat ägt boende.

Inte ens steg i rätt riktning

Fastighetsägarnas framtidsskiss är framför allt en bedömning av hyresrättens möjligheter på lång sikt.

De underliggande frågorna är naturliga. Hur kan hyresfastigheter bli bra för investerare, fastighetsägare och hyresgäster samtidigt? Hur passar hyresrätten in i en bostadsmarknad i balans mellan tillgång och efterfrågan?  Vägen dit går via ökat byggande och effektiva flyttkedjor i det färdiga beståndet, oavsett ägandeformer.

Men någonstans måste allt börja och Claes Stråths rapport är i avsaknad av ett investerarperspektiv inte ens ett steg i den riktningen.

Läs mer: Förslag om hyuresförhandlingar får kritik.

För att få fart på nyproduktionen är det så enkelt som att det måste vara attraktivt att för tillräckligt många aktörer, gamla som nya. Det nuvarande hyressättningssystemet är med sitt kollektiva system för förhandlingar, i verkligheten också omfattande prisregleringar och överprövning av resultaten, ett gissel ur både ägar- som hyresgästperspektiv.

Dagens system skapar segregering inte integration.

Hyresrättens fulla potential

”För att öka bostadsbyggandet är det viktigt att alla delar av bostadsmarknaden fungerar så bra som möjligt”, sade finansministern Magdalena Andersson i samband med att uppdraget beställdes i mars.

Någon gång mycket snart måste hyresrättens fulla potential tas på allvar av politiken. En ny bostadspolitik kan som ett första steg inrikta sig på nyproduktionen. Bostadsbehoven motiverar att nyproduktionen frikopplas helt från ett kollektivt förhandlingssystem som på intet sätt kan jämföras med arbetsmarknadens kollektivavtal och dessas funktion.

Skulle arbetsmarknaden ha regleringar liknande de som styr prissättningen på hyror, så vore Sverige en planekonomi, inte en hyfsat väl fungerande marknadsekonomi. Sett ur det perspektivet är Fastighetsägarna Sveriges idéskiss till och med försiktig i överkant.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.