Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Hyresrättens comeback

Det mesta talar för hyresrättens comeback. Initiativ tas, efterfrågan finns. Men det är definitivt inte utan komplikationer.Vi lär få se åtskilliga förslag innan vi kan se att antalet hyresrätter åter igen ökar.

Publicerad: 9 maj 2014, 06:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det mesta talar för hyresrättens comeback. Initiativ tas, efterfrågan finns. Men det är definitivt inte utan komplikationer.

Från Malmö rapporterar vi i denna vecka i tidningen om hur HSB i Malmö svarar upp mot den efterfråga på hyresrätter föreningen känner av från sina bosparare. På annan plats i samma nummer redovisar vi ett förslag från Socialdemokraterna att ladda SBAB med tre miljarder kronor som tas från de statligt ägda företagen för att den vägen få fart på krediter till hyreshusbyggande.

Vi lär få se åtskilliga andra förslag innan vi kan se att antalet hyresrätter åter igen ökar.

I Stockholms innerstad har kommunen stoppat ombildningen av kommunala hyresrätter till bostadsrätter sedan fem år tillbaka. Däremot är det fortfarande tillåtet att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i kommunens ytterområden där dominansen för hyrerätter fortfarande är i det närmaste total.

Skälet till en fortsatt ombildning i exempelvis Hässelby är själva mixen av boendeformer. Ett område mår helt enkelt bra om det finns balans mellan hyresrätter, bostadsrätter och småhus.

Men i själva stenstaden, Stockholm innanför eller strax utanför tullarna, råder det i dag när stadens befolkning sedan många år åter igen ökar starkt, speciella förhållanden.

Handlar det om nyproduktion så finns det från stadens del ett starkt intresse att få en rimlig andel nya hyresrätter även här. Och staden har trots allt styrmedel via sina markanvisningar att göra sin vilja tydlig.

I veckan kunde de elva byggföretagen inom det samverkande nätverket Stockholmsbyggmästarna visa upp resultatet från kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden. Att byggföretagen samverkar för att få en gemensam byggrätt till ett större område, ett helt kvarter, ger möjligheter också för mindre och medelstora byggare att konkurrera om de mest attraktiva markanvisningarna.

Resultatet i kvarteret Abisko när det gäller själva boendeformerna är också en god mix mellan bostadsrätter och hyresrätter.

För Stockholms stads del handlar det i detta fall om att också få balans i ekonomin bakom hur marken bebyggs. För den byggare som satsar på att bygga bostadsrätter så inkluderar den totala byggkostnaden också kostnaden att köpa marken, det som enligt juridiken är själva fastigheten.

Här är det marknadspriser som gäller fullt ut. Inköpet av marken står i grova tal för omkring 60 procent av den totala byggkostnaden och är en mycket god affär för staden.

För en privat byggare av hyresrätter hyfsar det ekvationen betydligt när de väljer tomträtt i stället för att köpa loss marken. För stadens del är ekvationen inte lika angenäm. I grova tal betyder skillnaden i upplåtelseformer att Stockholms stad på detta sätt förlorar omkring en miljon kronor per bostad jämfört med alternativet att sälja marken.

Men med tanken på den stora efterfrågan på hyresrätter från stora delar av de bostadssökande är det också en medveten linje från staden att via sin markpolitik försöka skapa balans även när det gäller markanvändandet mellan försäljning och uthyrning i form av tomträtter. Nya hyresrätter ökar den flexibilitet staden behöver under sin snabba tillväxt.

Det gör att sannolikheten är stor att vi i det framtida bostadsbyggandet i centrala Stockholm kommer att få se fler exempel på mixen bostadrätter och hyresrätter där staden ser på sina markanvisningar som ett medvetet nollsummespel.

Med andra ord, byggandet av hyresrätter är inte hotat. Starka marknadskrafter driver på för att få till det. Stockholm räknar med att ta hem sin vinst på makronivå i form av ökande skatteintäkter från sin växande befolkning. Fler hyresrätter är här en av de viktigaste pusselbitarna.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.