Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

I musikens värld 2014

Tänk en fantastisk ljudbild som brer ut sig över en fullsatt publik i en konsertsal med unikt god akustik! Programmet är bestämt åratal i förväg, biljetterna är utsålda sedan mer än ett halvår, musikerna är välrepeterade och dirigenten – visionär och ändå djupt förtrogen med materialet – är ett med sina medmusiker.

Publicerad: 19 december 2013, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kvällens första taktslag på färden mot de avslutande applådåskorna kan markeras. Så här på tröskeln till årsskiftet 2014 känns knappast analogin med musiken i de bästa konserthusen långsökt. Se på några av de städer runt om i världen som sökt – och funnit – sina rötter i byggnader som ger staden identitet och själ. De stora tonsättarna genom alla sekler behöver orkestrar som tolkar verken, instrument att framföra dem och salar och publik för att ge akustik och känsloreaktioner.

I de bästa musikstäderna finns exceptionella byggnader från olika århundraden vigda åt musiken. Operahuset i Sydney (av dansken Jörn Utzon), Bolsjoj i Moskva,  Lincoln Center i New York, Covent Garden i London, Stockholms konserthus (Ivar Tengbom) Napoleon III:s opera i Paris.

Klassiska byggnader från olika sekel.  Men det är människorna som är staden, byggnaderna är enbart medlen. Aldrig tvärtom. Detsamma gäller musiken. Noterna, kompositionen, instrumenten är medlen. Det är musikerna som ger innehåll och liv.

Själva gränssnittet mellan det musikerna skapar och det byggarna skapar är akustiken i det rum där musiken utförs.

Här finns en stark symbol:

Helheten kan bli hur bra som helst! Det är vägen dit som är olika besvärlig.

Medan musiken som ska fylla konsertsalarna redan från början är inriktad på målet harmoni och bevisar sin strävan genom att leverera en konsert av en till virtuositet samspelt orkester är byggandets väg mot slutresultatet kantad av splittring och svårigheter.

I Sydney hoppade världsberömde danska arkitekten Jörn Utzon av det komplicerade bygget, i andra fall sågs byggherrar och entreprenörer i otaliga rättegångar och tvister om betalningar och byggfel.

Inte sällan har dessutom vägen dit kantats av förseningar och strejker.

Så har det alltid varit, eller hur?

Vägarna fram till själva mötespunkten mellan musik och byggnation är helt enkelt alltförför olika. I musikens värld är alla ansträngningar elitistiska och tar tidigt sikte på slutresultatet, publikens jubel efter en lyckad konsert.

I byggandet värld är vägen ofta målet. Varje led, arkitektens, konstruktörens, entreprenörens, installatörens, är att göra sin del så bra som möjligt och tjäna så mycket som möjligt. Så kommer det nog alltid att vara, partnering och leanprocesser till trots. Inget fel i det.

Men det betyder inte att vi resignerat ska låta disharmonin bero. Alla ansträngningar som görs för att utjämna knöligheterna mellan byggandets olika discpliner är av godo – och mycket görs redan.

Vid årsskiftet tar Open BIM nästa steg och bildar BIM Alliance genom att tre olika organisationer går samman. Svensk Byggtjänst kommer nästa år att för femte gången samla sina Unga Talanger, teknologer som tagit sina första karriärsteg inom de mest skilda typer av företag i byggsektorn. Det är en enkel och bra metod att på personnivå stärka dialogen mellan byggandets olika delar. Fria Byggakademien har sedan decennier samma funktion.

Det blir spännande att se hur byggandets orkestrering utvecklas under 2014. Kommer Byggnads, Elektrikerna, Seko eller andra bakom pukorna att förstärka eller punktera musiken? Kommer svartbetalda gästartister att grusa dirigenternas förhoppningar? Eller har vi förmågan att lära oss av några av våra mest krävande kunder och beställare?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.