Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ifrågasatta domstolar skapar otrygghet

Ifrågasatta domar måste motiveras tydligt för att bli vägledande.

Publicerad: 20 september 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Med uppåt 9 procent av BNP utgör byggsektorn i sin helhet en mäktig muskel i det ekonomiska samhällslivet. En stor andel, omkring 600 miljarder kronor, är offentliga upphandlingar. Det handlar då om allt från minsta kommunala dagis till de allra största trafikapparaterna som Citybanan, förbifarten och vårdapparatens olika flaggskepp i olika landsändar.

Stora pengar i projekten är därmed själva drivmedlet i samhället. De går in i satsningar som när projekten väl är genomförda genererar stor samhällsnytta.

Och på vägen dit ger de hundratusentals medarbetare i företagen löner och andra inkomster som i sin tur driver på all konsumtion av varor och tjänster. För att inte tala om ägandets centrala roll. Aktieägarnas samhällsnytta är inte lika omedelbart synlig för envar men är lätt att förstå när man sätter den under lupp.

Därför har vi juridiken

Där ligger pensionspengarna, där få staten årlig avkastning i form av skatter och där får företagen chans att utveckla sina egna ekonomiska muskler för sin framtida tillväxt.

Sambanden mellan det allmänna, företagen, medarbetarna och samhällslivet i stort är på så sätt både enkla att förstå och emellanåt oändligt svåra och snåriga i sina enskilda detaljer.

Av det skälet har vi juridiken.

Den ger oss ett tolkningsschema som gör att vi kan förstå de verksamheter vi som individer och deltagare i olika grupper som företag, skattebetalare, medborgare eller anställda ger oss in i. De lagar som stiftas gäller framåt i tiden, inte bakåt. Avtal som ingås ska om de inte bryter mot lagarna hållas.

Och framför allt: När någon part – individ, företag, offentlig sakägare eller någon organisation – anser sig orättfärdigt hanterad så finns det verktyg för att få rättelse. Domstolar.

För att den livsviktiga förutsägbarheten krävs det att samhället är rättssäkert.


En svensk konkurrensfördel

Rättssäkerheten är en svensk konkurrensfördel. Den är grunden för allt annat som patent, tillämpning av ny teknik och affärsuppgörelser i stort och smått. Vi har som norm att vi kan lita på att rättsväsendet är just rättvist, klokt, erfaret och neutralt till allt utom att hitta den bästa tillämpningen av rättsordningen.

Därför var det minst sagt uppseendeväckande härom veckan när en av landets mest erfarna advokater, Olle Flygt, sedan ett decennium partner på Mannheimer Swartling med processer som specialitet och dessförinnan i motsvarande position i Vinge med belysande exempel ifrågasätter förvaltningsdomstolarnas rättssäkerhet (DI Debatt 8/9).

Har exempelvis Skatteverket en gynnad särställning i sin processföring?

I fredags (DI Debatt 15/7) gick Kammarrätten och Förvaltningsrätten i Stockholm i svaromål. De är rättssäkra i sina processer var det korta svaret. Total enighet i domarna är ett bevis för detta, argumenterade de.

Men ifrågasatta domar måste motiveras tydligt för att bli vägledande. Och processen fram till domen måste kunna bedömas och uppfattas som rättvis.

Det handlar om vår juridiska infrastruktur, de vägar vi alla ska kunna färdas på i trygghet.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News