Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Ingen kommer undan när stormen drar fram"

Även byggbranschen drabbades av stormen Alfrida, påminner Anders Carlén.

Publicerad: 20 februari 2019, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För landets skogsägare kom inte stormen Alfrida som någon större överraskning när hon drog in över Sverige första dagarna på det nya året.

Januari är den månad under året som historiskt sett är mest stormdrabbat och så väl Gudrun (2005) som Per (2007) anlände under årets första dagar.

Men för de flesta andra var det två dygn av oväntat kaos som följde, där över 100 000 abonnenter var utan ström och trafiken stod still på grund av fallna träd.

Skador för miljoner

Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum – och efter sig lämnade hon skador för miljoner.

Men den här gången var det inte skogsägarna som drabbades hårdast utan elbolag och utsatta städer. Enligt de bedömningar som gjordes av Skogsstyrelsen och skogsbolag föll cirka 600 000 kubikmeter skog i stormen natten mellan den 1 och 2 januari 2019. Det motsvarar ungefär 1 procent av de 75 miljoner kubikmeter som sveptes med av Gudrun 2005.

38 meter i sekunden

De största skadorna uppkom i Vattenfalls nät eftersom den statliga jättens elnät låg längst ute i kustbandet där stormen som mest uppmättes till 38 meter i sekunden. Det tog därför över tre veckor innan de sista abonnenterna fick tillbaka sin ström, vilket i sin tur innebar att Vattenfall brutit mot lagen som säger att strömavbrott måste åtgärdas inom 24 timmar.

Slutliga notan för avbrottsersättning: 350 miljoner kronor. Kunderna till övriga bolag som drabbades redovisade ytterligare miljoner i kostnader och totalt landade notan på 400 miljoner kronor.

Lägg till kostnaderna för de drabbade kommunernas extrainsatta personal samt privatpersoners förstörda egendom och vi närmar oss halvmiljarden i en rasande takt.

Vems är ansvaret när bygget drabbas?

Även byggbranschen drabbades av stormen Alfrida som bland annat orsakade ett ställningsras i Nacka samt ledde till en avspärrning av ett husbygge i Norrtälje där det var risk för ras.

Men vems är ansvaret när ett bygge drabbas av naturkatstrofer? I de flesta fall ditt som entreprenör, och det är inga små summor det handlar om. På sidorna 4-5 skriver Byggindustrins Anders Siljevall om extrema väderförhållanden som vi kan räkna med blir allt vanligare. Och vilka rättigheter och skyldigheter byggbranschen har.

Till sist. I slutet av mars övergår Byggindustrin från veckoutgivning till månadsutgivning och blir ett 100-sidigt magasin. Jag vill gärna få dina synpunkter på vad du tycker att det ska innehålla, tveka inte att mejla mig på anders.carlen@byggindustrin.se.

Vi ses om en vecka!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.